Klub Czekolady

  • Klub czekolady
  • Zestaw wprowadzający
  • Czekoladnicy
  • Ciekawostki

Klub Czekolady

Powstał z myślą o miłośnikach czekolady szukających nowych smaków i form czekolady. Naszą misją jest tworzenie i poszerzanie oferty skierowanej do koneserów, jak i do osób zaczynających przygodę w fascynującym świecie czekolady. Dlatego obecność w Klubie nie zobowiązuje do kolejnych zakupów, ale zachęca do uczestnictwa w zdobywaniu wiedzy na temat czekolady. W naszej ofercie można znaleźć aksamitne, mleczne pralinki belgijskie, niemieckie z nadzieniem owocowym oraz szlachetne i wyszukane francuskie, które zaspokoją nawet królewskie podniebienie.

 

Jak wstąpić do Klubu Czekolady

Pierwszym krokiem, który należy wykonać, aby dołączyć do elitarnej grupy Klubowiczów jest rejestracja na stronie sklepu. Następnie jako zalogowany użytkownik należy złożyć zamówienie na Zestaw wprowadzający do klubu składający się z 12 ręcznie robionych pralinek powstałych w manufakturach: Coppeneur, Chocolaterie Ickx, Peter’s oraz wykwintnej tabliczki czekolady. Zamawiając zestaw wprowadzający Klubowicz nie ponosi kosztów wysyłki.

Niekwestionowanym atutem wynikającym z obecności w Klubie Czekolady jest możliwość korzystania z stałego rabatu -10% na wszystkie produkty w ofercie chocolissimo.pl i czekoladowytelegram.pl. Promocja ta jedynie nie łączy się z innymi promocjami organizowanymi przez Chocolissimo.

Cyklicznie nasi Klubowicze otrzymują specjalnie przygotowany newsletter z dodatkowymi promocjami - tylko dla Klubowiczów. Zatem nie zwlekajcie, dołączcie do nas już dziś! W każdej chwili służymy swoją wiedzą o czekoladzie.

Klub Czekolady wspiera Pajacyka

Kupując zestawy Klubu Czekolady wspierasz Pajacyka. 3% miesięcznej sprzedaży przekażemy Polskiej Akcji Humanitarnej na dożywianie dzieci.


Zestaw wprowadzający

Nr ref. 0103

Zamów Zestaw wprowadzający do Klubu Czekolady i od następnych zakupów korzystaj na zawsze z cen klubowych (-10%) bez żadnych zobowiązań! 

Klub Czekolady to prawdziwe wyzwanie dla wielbicieli czekolady pod każdą postacią.
Zestaw wprowadzający zawiera 12 wyjątkowych pralinek i czekoladę Ghana 40% Cocoa. Czekolada ta charakteryzuje się orientalnym, a jednocześnie owocowym charakterze. Początkowo zachwyca smakiem i zapachem słodkich owoców jak czarna jagoda, truskawki czy wiśnie. Równolegle ujawnia orzechowe akcenty ukryte pod łagodną kwaskowatością nadającą jej niepowtarzalny, lekko wytrawny charakter. 

W skład zestawu wchodzą następujące pralinki:

Forester – pralinka wytworzona przez Chocolaterie Ickx to wyśmienita owocowa kombinacja malin, truskawek, porzeczki, jagód i jeżyn, zamknięta w mlecznej czekoladzie i uwieńczona żurawiną.
Raspberry Brandy & Cream – pralinka stworzona przez Peter's, która w skorupce z pysznej białej czekolady, skrywa doskonałą kompozycję winiaku z malin i nadzienia śmietankowego.
Florentine - kolejna pralinka wykonana przez Chocolaterie Ickx. Inspiracją do jej stworzenia były ciasteczka pokryte karmelem, wykonane z siekanych, prażonych migdałów, sprzedawane we Florencji. To doskonałe uwieńczenie klasycznej belgijskiej czekoladki z nadzieniem praliné – czyli miękkim nadzieniem wykonanym najczęściej z orzechów laskowych. Biała i mleczna czekolada dopełnia reszty wspaniałego smaku.
Bourbon Vanilla - czyli z angielskiego po prostu Wanilia. Pralinka stworzona przez Coppeneura. Wanilia zanurzona została w lekkim, puszystym kremie – można ją poznać po charakterystycznych czarnych kropkach. Wanilia w tej pysznej postaci, zamknięta w białej czekoladzie z dodatkiem deserowej, uwodzi nasze zmysły.
Royal Macadamia - Peter’s do skomponowania tej pralinki ściągnął specjalne orzechy macadamia, prosto z Australii. Ten małopopularny w Europie orzech jest umieszczony dokładnie w środku czekoladki na nadzieniu z naturalną wanilią. Wszystko to zostało otulone najlepszej jakości mleczną czekoladą.
Cappucino Cherry - pralinka dedykowana przez Peter’s dla wielbicieli wiśni i kawy z pianką. Wiśnie subtelnie rozpraszają mocny aromat kawy, stwarzając uczucie niesamowitej świeżości. To naprawdę unikalne połączenie.

Wymiary opakowania: 22 x 19 x 3 cm.
Waga zestawu netto: min. 200 g.

KUPUJĄC TEN ZESTAW NIE PŁACISZ ZA WYSYŁKĘ
WYSYŁKA ZESTAWÓW KLUBOWYCH JEST BEZPŁATNA

Cena: 69.00 zł
Zaloguj się by mieć możliwość zakupu zestawu wprowadzającego

Michel Cluizel - w 1948 roku Michel Cluizel wraz ze swoimi rodzicami stworzył pierwsze czekoladki. Dziś w rodzinnej manufakturze we francuskiej Normandii, zatrudniającej ok.200 osób, przetwarza ziarna kakao w wyjątkowe czekoladowe produkty najwyższej jakości. Jego pracownia mimo większych rozmiarów, nadal duży nacisk kładzie na unikalny, szlachetny charakter swoich wyrobów. Wynika to z tego, że Michel Cluizel w swojej pracy dąży do odnalezienia wyjątkowych plantacji kakao, aby tworzyć niepowtarzalne czekolady. Cluizel od wielu lat nawiązuje trwałą współpracę z wybranymi plantatorami, a wszystkie czekolady opatrzone są znakiem „Noble Ingredients”, który podkreśla szlachetny charakter składników dobranych przy produkcji. Obecnie czekoladki Michel Cluizel zajmują czołowe miejsca w rankingach koneserów czekolady.
Grosse-Bölting – to firma rodzinna, w której zamiłowanie do czekolady, doskonałe rzemiosło i wieloletnie doświadczenie stanowią podstawę do produkcji pralinek i czekolady. W 1986 roku Josef Große-Bölting, mistrz cukiernictwa zakłada salon czekolady na powierzchni zaledwie 45m2, w którego ofercie jest jedynie osiem własnoręcznie robionych pralinek. W przeciągu lat firma się rozwija, zostają zatrudnieni pierwsi pracownicy, co wiąże się ze zmianą siedziby. W 2010 roku w firmie pojawia się kolejne pokolenie z rodziny Große-Bölting. Pracę zaczyna syn Josefa – Lucas. W tym samym roku powstaje duży salon czekolady wraz z kawiarnią. Od początku swojego istnienia firma stawia duży nacisk na jakość produkowanych czekoladek, które za każdym razem stanowią małe dzieło sztuki.
Peters – w 1936 roku w miasteczku Lippstadt powstaje mała lodziarnia, w zimie zamieniająca się w przytulną kawiarnię. Produkty tej cukierni staja się wkrótce znane w całej okolicy. Czekoladki na większą skalę rodzina Peters rozpoczyna wytwarzać w 1975 roku. Rozpoczynają od małej skali, stawiając na wysoką jakość swoich produktów. W latach dziewięćdziesiątych firma przeżywa prawdziwy rozkwit, głównie za sprawą podnoszenia kwalifikacji dwóch głównych czekoladników: Matthiasa Meiera i Christiana Frochte-Peters, którzy tworzą do dziś wspaniałe czekoladowe i ciastkarskie kreacje.
Coppeneur – Georg Bernardini oraz Olivier Coppeneur realizują swoją życiową pasję - tworzenie czekoladowych dzieł sztuki. W 1993 roku zakładają ekskluzywną manufakturę pralin. Siedziba firmy mieści się w romantycznej, nadreńskiej miejscowości - Bad Honnef. Od samego początku działania manufaktury przykładają olbrzymią wagę do tego, aby produkty przez nich stworzone wyróżniały się nie tylko smakiem i kształtem, ale również najwyższą jakością i walorami zdrowotnymi składników używanych w czasie ich produkcji. Stąd powstał niesamowity zamysł założenia własnej plantacji kakao. Po długich i mozolnych poszukiwaniach znaleźli miejsce, o którym można tylko śnić - Plantację „Nosy Be” położoną na jednej z wysp w bliskim sąsiedztwie Madagaskaru. W ten sposób Coppeneur ma wpływ na smak oraz jakość ziaren kakao już od samego początku ich powstawania.
Chocolaterie Ickx – w późnych latach 70-tych Clement Ickx zaczął robić swoje pierwsze, ekskluzywne i ręćznie robione pralinki na tyle sklepu z czekoladami swojej żony. Własnoręcznie robione czekoladki cieszyły się taką popularnością, że Clement Ickx musiał znaleźć większe pomieszczenie do produkcji pralinek. Dlatego w 1982 roku ulokował swoją pracownię w byłej fabryce produktów mlecznych w Kapellen, w Belgii, gdzie kontynuowano tradycyjne metody produkcji czekolady. Firma wciąż się rozrastała i to doprowadziło do połączenia z firmą Dragge oraz do budowy zupełnie nowej fabryki czekolady w Essen. Obecnie Chocolaterie Ickx produkuje głównie ręcznie robione praliny oraz czekoladki okazjonalne, z dużym naciskiem na innowację.
Frederic Blondeel – cukiernik z wykształcenia, który sławę zyskał dzięki niezwykłej jakości pralinkom. Pracownia Federica Blondeela znajduje się w Beauvoorde, w Belgii, gdzie codziennie wytwarza się szeroki zestaw pralinek, czekolad, dżemów i past czekoladowych. Do produkcji tych dzieł sztuki wykorzystywane są tylko specjalne wyselekcjonowane składniki. Ziarna kakao pochodzą z wybranych plantacji z Afryki, Madagaskaru, Ghany, Tanzanii oraz południowo – wschodniej Azji (Jawa i Nowa Gwinea). Frederic Blondeel proponuje często bardzo nietypowe połączenia ziołowo – owocowe, takie jak czarna porzeczka z kardamonem czy też malina z goździkami. Oczywiście w asortymencie nie zabraknie bardziej tradycyjnych smaków takich jak nadzienie gianduja z orzechów włoskich czy migdałów. Sukces Frederic Blondeel zawdzięcza ciężkiej pracy i wielkiemu talentowi. Jego pralinki można posmakować w dwóch firmowych butikach w Brukseli i Koksijde-Bad, gdzie możemy być obsłużeni przez samego mistrza-czekoladnika, a także w Holandii, Anglii, a nawet Japonii.
Beschle Chocolaterie - firma została założona w 1898 roku w Bazylei (Szwajcaria) przez Ernest Beschle. Od początku stawiano na wysoką jakość produktów, a co za tym idzie surowców używanych do produkcji. Przez przeszło 110 lat firma Beschle stała się znaną i renomowaną firmą dzięki swoim niezwykłym czekoladowym kreacjom. Dominic Beschle wraz ze swoim bratem Pascalem są już czwartym pokoleniem, które wprowadza przepyszne słodkości Beschle na nowe rynki i kreuje nową gamę innowacyjnych i niesamowitych kolekcji czekoladek dla najbardziej wybrednych łasuchów. Beschle tworzy produkty z wykorzystaniem wyjątkowych i wyselekcjonowanych składników, łącząc innowacyjne kreacje smakowe. Dbałość o szczegóły związana jest z pochodzeniem i regionem, z których brane są ziarna kakaowca, a także różnorodnością i czystością składników. Każdy element jest wykonany ręcznie w Szwajcarii z niesamowitym kunsztem i doświadczeniem pod kierunkiem Pascala Beschle. Pasją Beschle jest tworzenie nowych, ekscytujących smaków i przyszłościowe myślenie odnośnie kombinacji smakowych, tworząc niezwykłe i niespodziewane receptur.
Pralus - pierwszy salon czekolady Pralus został założony w 1948 przez Augusta Pralus – utytułowanego cukiernika o wielkim talencie. Obecnie interes prowadzony jest przez François Pralus, syna Augusta. Ta rodzinna firma jest jedną z niewielu we Francji, w której kreuje się własną czekoladę począwszy od wyboru ziarna aż po tabliczkę. W tym celu w 2000 roku François Pralus został współwłaścicielem plantacji Kakao na wyspie Nosy Be przy Madagaskarze. Pralus dobiera również swoje ziarna z najlepszych plantacji przede wszystkim z Ameryki Południowej i Indonezji. François Pralus za każdym razem sprawdza smak i jakość ziarna. Zdradził nam swój mały sekret jak to robi: „Zaparzam kakao w wodzie, podobnie jak robi się herbaty ziołowe i dosładzam je lekko cukrem, potem zostawiam na jakiś czas. To daje mi dokładny obraz tego jaki będzie smak czekolady zanim uruchomię proces produkcji". Znakiem charakterystycznym Pralus są ciemne czekolady w formie tabliczek, z zasady zawierające 75% masy kakaowej.
Menakao - w 2006 czekoladnik Cingara rozpoczął produkcję czekolad, w małej fabryce, w dolinie rzeki Sambirano na Magadaskarze. Jest to jeden z niewielu producentów, który wytwarza swoje czekolady bezpośrednio w miejscu, z którego pochodzą ziarna do ich produkcji. Produkcja na miejscu oznacza 4 razy większe przychody dla Madagaskar i ludzi tam pracujących. Nazwa czekolad pochodzi od słowa mena, co oznacza czerwony po madagaskarsku. Czerwony, ponieważ to kolor ziemi, bogatej w minerały i osady złożone przez rzekę Sambirano. Czerwone są również ziarna kakao Criollo rosnące w dolinie Sambirano i wykorzystywane do produkcji czekolad Menakao. Sam Madagaskar jest również nazywany Czerwoną Wyspą. I tak właśnie powstało Menakao.
Mademoiselle de Margaux - została założona w 1969 roku w starej winnicy w regionie Médoc we Francji. W tym czasie reputacja firmy została oparta na dwóch specjalnościach: Guinettes, czyli wiśnie zanurzone w Armagnac w ciemnej czekoladzie i paluszkach z czekolady znanych jako "chocolatines". Dziesięć lat minęło, kiedy to pewnego dnia pojawił się błąd w maszynie do produkcji paluszków. Dało to początek nowemu kształtowi paluszków – bardziej przypominającemu pogięte gałązki. Mademoiselle de Margaux inspirując się pędami z pobliskich winnic zaczęło produkcję tzw. Sarments du Médoc. W poszukiwaniu subtelnych składników i aromatów, czekoladnicy z Mademoiselle de Margaux przy tworzeniu nowych receptur inspirują się przede wszystkim bogactwem natury. Odpowiednia harmonia między aromatycznymi nutami czekolady i wyselekcjonowanymi smakami i aromatami jest głównym celem Mademoiselle de Margaux. Firma kładzie duży nacisk zarówno na jakość smaku, jak również dobór składników.
Confiserie Elise - firma została założona w Antwerpii w 1964 roku. Na początku specjalizowała się w produkcji szerokiej gamy produktów z marcepanem. Następnie skupiono się również na wysokiej jakości wyrobach czekoladowych, a od 1980 Elise wyłącznie produkuje czekoladki. W 1993 roku zakład został przeniesiony z Antwerpii do rzemieślniczej strefy w Saint-Gilles-Wass, gdzie swoją pracę zaczęło trzecie pokolenie czekoladników. Tradycje rzemieślnicze i wysoka jakości są obecnie kontynuowane pod kierownictwem Patricka De Smet. Wszystkie produkty z oferty Elise są ręcznie wykonane z najwyższej jakości składników. Czekoladnicy z Elise zawracają szczególną uwagę na wykończenie wyrobu, co zawsze gwarantuje najlepsze produkt ze względu na jego jakość i świeżość.
Mazet - a właściwie Leon Mazet rozpoczął swą karierę czekoladnika mając niespełna 15 lat. Podróżując po świecie zgłębiał tajemnice swojej profesji. Jako żonaty człowiek osiedlił się w Montargis, gdzie kupił przepis na Prasline i założył Mazet’s House. Prasline to bardzo prosty produkt – prażone migdały w karmelu, będący chyba najstarszym cukierkiem we Francji (od 1636 r.). Twórcą Prasline jest Clement Jaluzot. Mazet w kolejnych latach postawił na rozwój firmy otwierając sklepy w Paryżu. W 1938 roku Leon Mazet stworzył produkt Amanda (nugat z migdałów oblany ciemną czekoladą), który odniósł duży sukces i dzięki któremu Mazet stał się sławny na całym świecie. Firma do dziś jest w rękach potomków Leona Mazet i zajmuje się produkcją najwyższej jakości wyrobów czekoladowych.
Cocoa Farm - Cocoa Farm początkowo była znana jako Farm By Nature, a narodziła się z chęci produkcji pysznych czekoladek, które jednocześnie są zdrowe. Czekolady Cocoa Farm są pyszne, innowacyjne i są produkowane w Australii. Aby to osiągnąć wykonano szereg badań i opracowano pierwszy na świecie patent – połączenie czekolady z winem. Cocoa Farm pragnęło wzmocnić swoją czekoladę w przeciwutleniacze, które znajdują się w pestkach i skórce winogron. Połączenie tych dwóch składników było zaskakujące. Luksusowe wina zostały podane w wysokiej jakości czekoladzie, która ma rzeczywiste korzyści zdrowotne, dzięki dodanym przeciwutleniaczom. Czekolady Cocoa Farm są tworzone wyłącznie z najlepszych składników organicznych i bez dodatku cukru.
Rekord Guinnessa na największą tabliczkę czekolady - został pobity 11.09.2010 przez firmę Grand Candy. Czekoladnicy z Armenii, gdzie ma swoją siedzibę firma Grand Candy, stworzyli czekoladową tabliczkę ważącą 4410 kg o wymiarach 560 cm x 275 cm x 25 cm z okazji 10-lecia firmy. Czekolada była przygotowywana przez 4 dni. Przeciętny człowiek potrzebowałby 450 lat, aby zjeść tak ogromną ilość czekolady.
Czy wiecie, że najdłuższy czekoladowy pociąg został odsłonięty 22 listopada 2012 na dworcu kolejowym w Brukseli.  Autorem 34 metrów czekoladowej rzeźby był cukiernik Andrew Farrugia, który na wykonanie swojego dzieła potrzebował aż 700 godzin! Czekoladowy pociąg ważył 1250 kg i został przygotowany na Malcie, w rodzinnym kraju autora rzeźby. Pierwsze siedem wagonów było zaprojektowanych na wzór nowoczesnych belgijskich linii kolejowych, następne zaś były przygotowane jako repliki starych, zabytkowych wagonów z przedziałami.  Ciekawostką jest to, że znalazł się wśród nich także polski akcent – jeden z wagonów był odpowiednikiem naszego rodzimego wagonu Wars.
Niezwykle znany włoski uwodziciel Casanova uważał, że czekolada jest nieodzowną częścią wszelkich zalotów. Słynny kusiciel zawsze nosił srebrne pudełko czekoladek, któremu kobiety po prostu nie mogły się oprzeć. Dodatkowo Casanova codziennie rano pił filiżankę gorącej czekolady, co według włoskiego amanta miało mu dodawać sił witalnych do kolejnych miłosnych podbojów.
Slitti Chocolate Company – firma została założona w 1969 roku jako palarnia  kawy przez Luciano Slitti, który chciał wyprodukować kawę, która będzie spełniał jego oczekiwania. W 1988 do firmy dołączyli synowie Luciano, Daniele i Andrea. Wtedy postanowiono rozszerzyć działalność firmy o produkcję czekolady. Sekretem sukcesu firmy Slitti jest rodzinna pasja, staranna selekcja surowców i produkcja rzemieślnicza. Mistrzem czekolady w firmie Slitti jest Andrea Slitti, który dzięki swoje żyłce artystycznej wygrał wszystkie najważniejsze międzynarodowe konkursy czekoladnicze.  Zatrzymanie się u Slitti stało się obowiązkiem dla najbardziej wyrafinowanych łasuchów, którzy chcą spróbować prestiżowych mieszanek kawy lub zanurzyć się w upojnym smaku szerokiego asortymentu czekolad.
Likier Sambuca to specjał pochodzący z Włoch, produkowany przede wszystkim z kwiatów czarnego bzu i lukrecji oraz anyżu i kopru włoskiego. Najczęściej likier ten jest bezbarwny, znany jako biała Sambuca,  ale można spotkać także odmianę  o ciemno granatowym odcieniu  (czarna sambuca), czy delikatnie czerwonym (czerwona sambuca). Likier ten, zawierający 38-42% alkoholu, wyróżnia się wyjątkowym sposobem podawania. Tradycyjnie przygotowuje się go jako „con la mosca”. Do likieru wrzuca się 3 ziarenka kawy, symbolizujące zdrowie, majętność i szczęście, a następnie podpala. Po zdmuchnięciu płomienia, wypija się napój i zjada ziarna kawy.
trawa cytrynowa Trawa cytrynowa, zwana inaczej palczatką cytrynową to wyjątkowa przyprawa łącząca w sobie aromat cytryny i imbiru nieposiadająca za to kwaśnego smaku.
Jej niezwykły aromat wykorzystywany jest przy przyrządzaniu potraw, zwłaszcza w kuchni orientalnej i śródziemnomorskiej, napojów oraz jako dodatek do herbat. W Peru przygotowuje się z jej udziałem gazowany napój - Inca Kola, który jest bardzo popularny w Ameryce Łacińskiej.
Trawie cytrynowej przypisuje się także szereg właściwości zdrowotnych. Ma działać antynowotworowo, pobudza soki żołądkowe, usprawnia krążenie krwi i działa bakteriobójczo. W Brazylii uważana jest za naturalny antydepresant.

Fleur del sel Fleur de sel, inaczej zwana kwiatem soli, to wyjątkowa sól morska, zbierana ręcznie od początku czerwca do końca sierpnia. Ta francuska sól jest  produkowana tradycyjnie na Majorce oraz w Portugalii czy Kanadzie.  Sól ta często ma lekko różowy kolor, co spowodowane jest obecnością  mikroalg morskich  Dunaliella salina,  uwalniających beta karoten. Obecność alg powoduje także wyjątkowy, fiołkowy aromat soli.
Kryształy soli tworzą się naturalnie, w ściśle określonych warunkach pogodowych, dlatego też Fleur de sel nie należy do tanich rarytasów. Ze względu na wysoką cenę, używa się jej zazwyczaj jako ekskluzywny dodatek którym posypuje się potrawę, np. pieczone ziemniaki lub wykwintną, pieczoną rybę. Często dodawana jest także do karmelu oraz deserów, jak np. Creme brulee, w których stanowi idealny kontrast do słodyczy deseru.

 
  • czekoladowe promocje
  • czekoladki z własnym zdjęciem
  • czekoladowe nowości
  • świeże owoce w czekoladzie
  • drewniane szkatułki z grawerowaniem
  • upominki ślubne z czekolady
slodkosci na halloween
Copyright © 2014-2016. E-commerce by best.net