Michel Cluizel - w 1948 roku Michel Cluizel wraz ze swoimi rodzicami stworzył pierwsze czekoladki. Dziś w rodzinnej manufakturze we francuskiej Normandii, zatrudniającej ok.200 osób, przetwarza ziarna kakao w wyjątkowe czekoladowe produkty najwyższej jakości. Jego pracownia mimo większych rozmiarów, nadal duży nacisk kładzie na unikalny, szlachetny charakter swoich wyrobów. Wynika to z tego, że Michel Cluizel w swojej pracy dąży do odnalezienia wyjątkowych plantacji kakao, aby tworzyć niepowtarzalne czekolady. Cluizel od wielu lat nawiązuje trwałą współpracę z wybranymi plantatorami, a wszystkie czekolady opatrzone są znakiem „Noble Ingredients”, który podkreśla szlachetny charakter składników dobranych przy produkcji. Obecnie czekoladki Michel Cluizel zajmują czołowe miejsca w rankingach koneserów czekolady.
Grosse-Bölting – to firma rodzinna, w której zamiłowanie do czekolady, doskonałe rzemiosło i wieloletnie doświadczenie stanowią podstawę do produkcji pralinek i czekolady. W 1986 roku Josef Große-Bölting, mistrz cukiernictwa zakłada salon czekolady na powierzchni zaledwie 45m2, w którego ofercie jest jedynie osiem własnoręcznie robionych pralinek. W przeciągu lat firma się rozwija, zostają zatrudnieni pierwsi pracownicy, co wiąże się ze zmianą siedziby. W 2010 roku w firmie pojawia się kolejne pokolenie z rodziny Große-Bölting. Pracę zaczyna syn Josefa – Lucas. W tym samym roku powstaje duży salon czekolady wraz z kawiarnią. Od początku swojego istnienia firma stawia duży nacisk na jakość produkowanych czekoladek, które za każdym razem stanowią małe dzieło sztuki.
Peters – w 1936 roku w miasteczku Lippstadt powstaje mała lodziarnia, w zimie zamieniająca się w przytulną kawiarnię. Produkty tej cukierni staja się wkrótce znane w całej okolicy. Czekoladki na większą skalę rodzina Peters rozpoczyna wytwarzać w 1975 roku. Rozpoczynają od małej skali, stawiając na wysoką jakość swoich produktów. W latach dziewięćdziesiątych firma przeżywa prawdziwy rozkwit, głównie za sprawą podnoszenia kwalifikacji dwóch głównych czekoladników: Matthiasa Meiera i Christiana Frochte-Peters, którzy tworzą do dziś wspaniałe czekoladowe i ciastkarskie kreacje.
Coppeneur – Georg Bernardini oraz Olivier Coppeneur realizują swoją życiową pasję - tworzenie czekoladowych dzieł sztuki. W 1993 roku zakładają ekskluzywną manufakturę pralin. Siedziba firmy mieści się w romantycznej, nadreńskiej miejscowości - Bad Honnef. Od samego początku działania manufaktury przykładają olbrzymią wagę do tego, aby produkty przez nich stworzone wyróżniały się nie tylko smakiem i kształtem, ale również najwyższą jakością i walorami zdrowotnymi składników używanych w czasie ich produkcji. Stąd powstał niesamowity zamysł założenia własnej plantacji kakao. Po długich i mozolnych poszukiwaniach znaleźli miejsce, o którym można tylko śnić - Plantację „Nosy Be” położoną na jednej z wysp w bliskim sąsiedztwie Madagaskaru. W ten sposób Coppeneur ma wpływ na smak oraz jakość ziaren kakao już od samego początku ich powstawania.
Chocolaterie Ickx – w późnych latach 70-tych Clement Ickx zaczął robić swoje pierwsze, ekskluzywne i ręćznie robione pralinki na tyle sklepu z czekoladami swojej żony. Własnoręcznie robione czekoladki cieszyły się taką popularnością, że Clement Ickx musiał znaleźć większe pomieszczenie do produkcji pralinek. Dlatego w 1982 roku ulokował swoją pracownię w byłej fabryce produktów mlecznych w Kapellen, w Belgii, gdzie kontynuowano tradycyjne metody produkcji czekolady. Firma wciąż się rozrastała i to doprowadziło do połączenia z firmą Dragge oraz do budowy zupełnie nowej fabryki czekolady w Essen. Obecnie Chocolaterie Ickx produkuje głównie ręcznie robione praliny oraz czekoladki okazjonalne, z dużym naciskiem na innowację.
Frederic Blondeel – cukiernik z wykształcenia, który sławę zyskał dzięki niezwykłej jakości pralinkom. Pracownia Federica Blondeela znajduje się w Beauvoorde, w Belgii, gdzie codziennie wytwarza się szeroki zestaw pralinek, czekolad, dżemów i past czekoladowych. Do produkcji tych dzieł sztuki wykorzystywane są tylko specjalne wyselekcjonowane składniki. Ziarna kakao pochodzą z wybranych plantacji z Afryki, Madagaskaru, Ghany, Tanzanii oraz południowo – wschodniej Azji (Jawa i Nowa Gwinea). Frederic Blondeel proponuje często bardzo nietypowe połączenia ziołowo – owocowe, takie jak czarna porzeczka z kardamonem czy też malina z goździkami. Oczywiście w asortymencie nie zabraknie bardziej tradycyjnych smaków takich jak nadzienie gianduja z orzechów włoskich czy migdałów. Sukces Frederic Blondeel zawdzięcza ciężkiej pracy i wielkiemu talentowi. Jego pralinki można posmakować w dwóch firmowych butikach w Brukseli i Koksijde-Bad, gdzie możemy być obsłużeni przez samego mistrza-czekoladnika, a także w Holandii, Anglii, a nawet Japonii.
Beschle Chocolaterie - firma została założona w 1898 roku w Bazylei (Szwajcaria) przez Ernest Beschle. Od początku stawiano na wysoką jakość produktów, a co za tym idzie surowców używanych do produkcji. Przez przeszło 110 lat firma Beschle stała się znaną i renomowaną firmą dzięki swoim niezwykłym czekoladowym kreacjom. Dominic Beschle wraz ze swoim bratem Pascalem są już czwartym pokoleniem, które wprowadza przepyszne słodkości Beschle na nowe rynki i kreuje nową gamę innowacyjnych i niesamowitych kolekcji czekoladek dla najbardziej wybrednych łasuchów. Beschle tworzy produkty z wykorzystaniem wyjątkowych i wyselekcjonowanych składników, łącząc innowacyjne kreacje smakowe. Dbałość o szczegóły związana jest z pochodzeniem i regionem, z których brane są ziarna kakaowca, a także różnorodnością i czystością składników. Każdy element jest wykonany ręcznie w Szwajcarii z niesamowitym kunsztem i doświadczeniem pod kierunkiem Pascala Beschle. Pasją Beschle jest tworzenie nowych, ekscytujących smaków i przyszłościowe myślenie odnośnie kombinacji smakowych, tworząc niezwykłe i niespodziewane receptur.
Pralus - pierwszy salon czekolady Pralus został założony w 1948 przez Augusta Pralus – utytułowanego cukiernika o wielkim talencie. Obecnie interes prowadzony jest przez François Pralus, syna Augusta. Ta rodzinna firma jest jedną z niewielu we Francji, w której kreuje się własną czekoladę począwszy od wyboru ziarna aż po tabliczkę. W tym celu w 2000 roku François Pralus został współwłaścicielem plantacji Kakao na wyspie Nosy Be przy Madagaskarze. Pralus dobiera również swoje ziarna z najlepszych plantacji przede wszystkim z Ameryki Południowej i Indonezji. François Pralus za każdym razem sprawdza smak i jakość ziarna. Zdradził nam swój mały sekret jak to robi: „Zaparzam kakao w wodzie, podobnie jak robi się herbaty ziołowe i dosładzam je lekko cukrem, potem zostawiam na jakiś czas. To daje mi dokładny obraz tego jaki będzie smak czekolady zanim uruchomię proces produkcji". Znakiem charakterystycznym Pralus są ciemne czekolady w formie tabliczek, z zasady zawierające 75% masy kakaowej.
Menakao - w 2006 czekoladnik Cingara rozpoczął produkcję czekolad, w małej fabryce, w dolinie rzeki Sambirano na Magadaskarze. Jest to jeden z niewielu producentów, który wytwarza swoje czekolady bezpośrednio w miejscu, z którego pochodzą ziarna do ich produkcji. Produkcja na miejscu oznacza 4 razy większe przychody dla Madagaskar i ludzi tam pracujących. Nazwa czekolad pochodzi od słowa mena, co oznacza czerwony po madagaskarsku. Czerwony, ponieważ to kolor ziemi, bogatej w minerały i osady złożone przez rzekę Sambirano. Czerwone są również ziarna kakao Criollo rosnące w dolinie Sambirano i wykorzystywane do produkcji czekolad Menakao. Sam Madagaskar jest również nazywany Czerwoną Wyspą. I tak właśnie powstało Menakao.
Mademoiselle de Margaux - została założona w 1969 roku w starej winnicy w regionie Médoc we Francji. W tym czasie reputacja firmy została oparta na dwóch specjalnościach: Guinettes, czyli wiśnie zanurzone w Armagnac w ciemnej czekoladzie i paluszkach z czekolady znanych jako "chocolatines". Dziesięć lat minęło, kiedy to pewnego dnia pojawił się błąd w maszynie do produkcji paluszków. Dało to początek nowemu kształtowi paluszków – bardziej przypominającemu pogięte gałązki. Mademoiselle de Margaux inspirując się pędami z pobliskich winnic zaczęło produkcję tzw. Sarments du Médoc. W poszukiwaniu subtelnych składników i aromatów, czekoladnicy z Mademoiselle de Margaux przy tworzeniu nowych receptur inspirują się przede wszystkim bogactwem natury. Odpowiednia harmonia między aromatycznymi nutami czekolady i wyselekcjonowanymi smakami i aromatami jest głównym celem Mademoiselle de Margaux. Firma kładzie duży nacisk zarówno na jakość smaku, jak również dobór składników.
Confiserie Elise - firma została założona w Antwerpii w 1964 roku. Na początku specjalizowała się w produkcji szerokiej gamy produktów z marcepanem. Następnie skupiono się również na wysokiej jakości wyrobach czekoladowych, a od 1980 Elise wyłącznie produkuje czekoladki. W 1993 roku zakład został przeniesiony z Antwerpii do rzemieślniczej strefy w Saint-Gilles-Wass, gdzie swoją pracę zaczęło trzecie pokolenie czekoladników. Tradycje rzemieślnicze i wysoka jakości są obecnie kontynuowane pod kierownictwem Patricka De Smet. Wszystkie produkty z oferty Elise są ręcznie wykonane z najwyższej jakości składników. Czekoladnicy z Elise zawracają szczególną uwagę na wykończenie wyrobu, co zawsze gwarantuje najlepsze produkt ze względu na jego jakość i świeżość.
Mazet - a właściwie Leon Mazet rozpoczął swą karierę czekoladnika mając niespełna 15 lat. Podróżując po świecie zgłębiał tajemnice swojej profesji. Jako żonaty człowiek osiedlił się w Montargis, gdzie kupił przepis na Prasline i założył Mazet’s House. Prasline to bardzo prosty produkt – prażone migdały w karmelu, będący chyba najstarszym cukierkiem we Francji (od 1636 r.). Twórcą Prasline jest Clement Jaluzot. Mazet w kolejnych latach postawił na rozwój firmy otwierając sklepy w Paryżu. W 1938 roku Leon Mazet stworzył produkt Amanda (nugat z migdałów oblany ciemną czekoladą), który odniósł duży sukces i dzięki któremu Mazet stał się sławny na całym świecie. Firma do dziś jest w rękach potomków Leona Mazet i zajmuje się produkcją najwyższej jakości wyrobów czekoladowych.
Cocoa Farm - Cocoa Farm początkowo była znana jako Farm By Nature, a narodziła się z chęci produkcji pysznych czekoladek, które jednocześnie są zdrowe. Czekolady Cocoa Farm są pyszne, innowacyjne i są produkowane w Australii. Aby to osiągnąć wykonano szereg badań i opracowano pierwszy na świecie patent – połączenie czekolady z winem. Cocoa Farm pragnęło wzmocnić swoją czekoladę w przeciwutleniacze, które znajdują się w pestkach i skórce winogron. Połączenie tych dwóch składników było zaskakujące. Luksusowe wina zostały podane w wysokiej jakości czekoladzie, która ma rzeczywiste korzyści zdrowotne, dzięki dodanym przeciwutleniaczom. Czekolady Cocoa Farm są tworzone wyłącznie z najlepszych składników organicznych i bez dodatku cukru.
​​
Śledź słodkie okazje i nowinki ze świata czekolady!
Kontakt
Biuro Obsługi Klienta czynne
pon.- pt. w godzinach 8-16

Klienci Indywidualni:
+48 61 102 37 20
E-Mail: biuro@chocolissimo.pl

Klienci firmowi:
+48 22 244 27 09
E-Mail: upominki@chocolissimo.pl

Więcej

Powiedz nam, czego potrzebujesz!
Masz pytanie dotyczące produktu lub wysyłki?
Chcesz sprawdzić status swojego zamówienia?

Wyślij zapytanie


oferta-dla-firm
Copyright © 2014-2016. E-commerce by best.net