Czekolada Ruby - skąd pochodzi i jak smakuje? Wszystko, co warto wiedzieć
Czekolada Ruby – co to jest?
W 2017 roku światło dzienne ujrzała informacja o odkryciu nowej czekolady – czekolady Ruby. Tym samym do czekolady deserowej, mlecznej i białej dołączyła czekolada, która zaskakuje swoim niezwykłym, różowym kolorem. O tym jak ważne było to odkrycie dla czekoladowego świata niech świadczy chociażby fakt, że na nowy rodzaj czekolady trzeba było czekać aż 80 lat (tyle bowiem minęło od premiery białej czekolady). Różowa czekolada wciąż jeszcze nie jest tak znana i popularna jak inne rodzaje tego słodkiego przysmaku. Dlatego wiele osób spotykając się z określeniem „czekolada Ruby”, zastanawia się, co to jest i jak powstaje. Wbrew pozorom charakterystyczny kolor różowej czekolady, to nie efekt dodatku barwników. Swoją niezwykłą barwę czekolada Ruby zawdzięcza samej naturze. Powstaje ona z rubinowych ziaren kakaowca, w specjalnym, opatentowanym procesie produkcji. Zatem kolor i smak czekolady pochodzą bezpośrednio z ziaren kakaowca, a do ich uzyskania nie potrzeba dodatku barwników czy aromatów owocowych.
Czekolada Ruby – czym się wyróżnia?
Gdyby porównać czekoladę Ruby do biżuterii, z pewnością byłaby jak różowy diament – rzadka, niezwykła i zachwycająca. Odkryta przecież stosunkowo niedawno, przebojem wkroczyła na rynek i od razu zaskoczyła: swoją barwą, smakiem i historią. Ruby, w przeciwieństwie do tradycyjnych czekolad, które znamy – deserowej, mlecznej czy białej – odznacza się intensywnie różowym kolorem. Nie jest to jednak kolor uzyskany sztucznie. Jej barwa to zasługa rubinowych ziaren kakaowca, które w naturalny sposób nadają jej charakterystyczny wygląd.
Produkcja Ruby to efekt wieloletnich badań szwajcarskiej firmy Barry Callebaut, która włożyła ogromny wysiłek w opracowanie nowego rodzaju czekolady. Nic więc dziwnego, że moment ten został uznany za prawdziwą rewolucję w czekoladowym świecie.
Skąd pochodzi czekolada Ruby?
Czy różowa czekolada pochodzi z jakiejś specjalnej, egzotycznej odmiany kakaowca? Nic z tych rzeczy! Czekolada Ruby jest produkowana z tych samych odmian ziaren, które wykorzystuje się do produkcji innych czekolad. Sekret tkwi w procesie produkcji, a nie w gatunku kakaowca. Wybór odpowiednich ziaren opiera się na ich specyficznych właściwościach, które nadają czekoladzie Ruby niepowtarzalny kolor i smak.
Ziarna Ruby pochodzą z krajów, które od lat są kojarzone z produkcją kakao, takich jak Wybrzeże Kości Słoniowej, Brazylia czy Ekwador. To właśnie tam natura daje początek rubinowej czekoladzie, która później trafia do rąk czekoladowych mistrzów, a oni w odpowiednim procesie technologicznym wydobywają z tych ziaren ich niepowtarzalne właściwości.
Niby każda czekolada rodzi się z tego samego kakao, a jednak Ruby jest główną bohaterką opowieści o tym, co wyjątkowe. Inspiracja przyszła od degustatorów, którzy podczas ślepych prób zaczęli dostrzegać… różowy odcień! Zaczęto więc testować ziarna z plantacji na całym świecie – w Ameryki Południowej oraz Azji, aż wreszcie znaleziono te, które w naturalny sposób kryją antocyjany, nadające im szczególną owocową nutę i barwę.
Jak powstaje Ruby? Uchylamy rąbka tajemnicy!
Nie zdradzimy wszystkich sekretów producentów, ale kilka faktów na temat tego, jak powstaje czekolada Ruby, naprawdę może Cię zaskoczyć. Bardzo ważne są następujące czynniki:
- delikatna obróbka – Ruby nie lubi agresywnego prażenia – zbyt wysoka temperatura mogłaby spowodować, że zatraciłaby swoje owocowe akordy;
- krótki czas konszowania – proces jest krótszy niż w przypadku czekolady mlecznej, by zachować intensywny aromat;
- naturalne antocyjany – to one nadają różowy kolor i soczysty smak.
Jak smakuje czekolada Ruby? Twoje podniebienie zareaguje w jedyny słuszny sposób
Najważniejsze pytanie, z punktu widzenia miłośnika czekolady, to pytanie o to, jak smakuje różowa czekolada? Trudno jest na to jednoznacznie odpowiedzieć, bo każdy kto jej próbuje, znajduje inne określenia i porównania. Na pewno jest w smaku nieoczywista i przez to trudna do zdefiniowania, a przy tym zupełnie inna niż dotychczas znane rodzaje czekolad.Podczas gdy klasyczna czekolada kojarzy się ze słodyczą, czekolada Ruby to zupełnie inne doznanie. W jej smaku dominują owocowe nuty, często porównywane do smaku owoców leśnych, takich jak maliny czy jagody. To połączenie owocowej świeżości z lekką kwaskowatością sprawia, że Ruby jest czekoladą niezwykle orzeźwiającą.
Konsystencja różowej czekolady jest kremowa i aksamitna, co dodatkowo potęguje przyjemność z jedzenia. Dla wielu miłośników czekolady to prawdziwa uczta dla podniebienia, zwłaszcza że smak Ruby różni się od tego, co znamy z klasycznych tabliczek. Jej oryginalność tkwi w balansie między słodkim a kwaśnym smakiem, dlatego pokochają ją wszyscy, którzy szukają w czekoladzie nowych wrażeń smakowych.
Jeżeli dotychczas myślałeś, że smak czekolady kręci się wyłącznie wokół słodyczy i goryczy, Ruby z pewnością zmieni Twoją perspektywę. Najważniejsze wyróżniki tego rodzaju czekolady to:
- soczyste nuty – przypomną Ci letnie maliny zerwane prosto z krzaka;
- lekkie orzeźwienie – jakbyś dodał kroplę cytryny do deseru, ale w sposób subtelny i finezyjny;
- delikatny finisz – delikatna, niemal niedopowiedziana kwaskowatość, która sprawia, że nawet najbardziej uzależnieni od klasycznych tabliczek robią „hmm”.
Czekolada Ruby – skład
Różowa czekolada składa się przede wszystkim z masy kakaowej – ma jej 47%. Zawartość mleka to 26%. Różowa czekolada dostępna w ofercie Chocolissimo to czekolada belgijska. Dostępna jest zarówno w formie tradycyjnych tabliczek, jak i w bardziej zaskakujących kształtach z różnymi dodatkami.Ruby w kuchni! Najciekawsze deserowe inspiracje
Czekoladę tego typu możesz wykorzystać do przygotowania wielu przepysznych deserów. Na przykład:
- kremów i musów – Ruby można potraktować jako idealną bazę różowego musu z dodatkiem świeżych owoców;
- lodów i sorbetów – połącz Ruby z jogurtem naturalnym, by uzyskać lekki, różowy shake;
- ciast i muffinek – starta na drobno Ruby może być kolorowym akcentem, który wzmocni smak wielu wypieków.
A jeśli lubisz eksperymenty – dodaj kawałki Ruby do sałatki owocowej albo… polej nią popcorn przy wieczornym filmie. Gwarantujemy, że takim akcentem zaskoczysz nawet swoich najbardziej wymagających gości!
Ruby podbija Instagram
#RubyChocolate to niezwykle popularny hasztag w mediach społecznościowych. Czekoladowi influencerzy łączą ją z pysznymi koktajlami, prezentując przepisy typu: „Ruby Martini” czy „Ruby Hot Cocoa” – czyli różowy odpowiednik gorącej czekolady na chłodne wieczory. Jeśli lubisz, kiedy w Twojej kuchni sporo się dzieje, Ruby daje Ci paletę nowych możliwości. A zachęcające do konsumpcji zdjęcia mogą od razu wylądować w Twoich stories.
Gdzie kupić różową czekoladę? Produkty dostępne w ofercie Chocolissimo

Ale to nie wszystko, bo różową czekoladę wykorzystujemy także do tworzenia naszych bestsellerowych produktów. Na Dzień Mamy proponujemy zatem różowe napisy „Mama” oraz napis „I <3 Mum”, w których każda litera ozdobiona jest odpowiednio dobranymi dodatkami. Na Wielkanoc możesz zamówić niezwykłą, wielkanocną pisankę Ruby, ozdobioną jadalnymi płatkami złota. W okresie letnim w naszej ofercie znajdziesz także przepyszne świeże truskawki w różowej czekoladzie. Z kolei na Walentynki proponujemy przepiękny napis „Love”. Jest też kilka wariantów czekoladowego serca – taki upominek doskonale sprawdzi się na niemal każdą okazję lub.. jako prezent bez okazji. 😉
Zobacz nasze produkty z różowej czekolady. Daj się zaskoczyć i oczarować ich niezwykłym wyglądem, smakiem i aromatem💗
Na czym polega fenomen czekolady Ruby?
Ruby to zaproszenie do odkrywania nieznanych dotąd smaków! Dla czekoladoholików jest to okazja do poszerzenia swoich kulinarnych horyzontów, a dla producentów czekolady – szansa na tworzenie nowych, niepowtarzalnych produktów.
Co to jest czekolada Ruby? To zupełnie nowa jakość w świecie słodyczy, która zaskakuje na różnych płaszczyznach! Połączenie owocowych nut, kremowej konsystencji i zaskakującej kwaskowatości sprawia, że Ruby może stać się nowym ulubieńcem wśród miłośników czekolady.
Czy warto spróbować różowej czekolady?
Jeśli jeszcze nie próbowałeś/aś Ruby, to warto to zmienić! Tego typu czekolada świetnie sprawdzi się jako prezent – jej oryginalny wygląd i intensywny smak z pewnością zrobią wrażenie na obdarowanej osobie. Intryguje Cię Ruby i chcesz odkryć nowy wymiar czekoladowych przyjemności? Spróbuj tej różowej słodkości i daj się zaskoczyć jej wyjątkowym smakiem!
Ruby to innowacja, której warto spróbować, niezależnie od tego, czy jesteś miłośnikiem czekolady deserowej, mlecznej czy białej. Otwiera ona drzwi do zupełnie nowych doznań smakowych, których trudno szukać w tradycyjnych tabliczkach czekolady.
Czekolada Ruby to różowy hit w Twoim słodkim czekoladowym menu, który zachwyca kolorem, zaskakuje smakiem i daje wiele możliwości. Spróbuj, a przekonasz się, że róż może smakować równie pysznie jak klasyczne odcienie kakao – w ten sposób odkryjesz coś zupełnie nowego!