Czekolada Ruby - skąd pochodzi i jak smakuje? Wszystko, co warto wiedzieć

Sekrety czekolady
11 października 2023
Zaskakuje smakiem, wyglądem i kolorem. Jest najmłodsza w rodzinie czekolad. I co najważniejsze, jej charakterystyczny kolor to nie efekt dodatku sztucznych barwników. Różowa czekolada, bo o niej mowa, przebojem podbija serca miłośników słodyczy. Jak smakuje? Czemu zawdzięcza swój niezwykły kolor? I jak powstaje? Przeczytaj nasz artykuł i odkryj sekrety różowej czekolady!
Prawdziwi czekoladoholicy różne warianty czekolad mają starannie przetestowane. Mają też swoje preferencje (a nawet toczą spory!) odnośnie tego, czy najlepsza jest czekolada deserowa, mleczna, a może biała? Solo czy z dodatkami np. z orzechami lub rodzynkami? W formie tradycyjnej tabliczki, a może do picia? Tymczasem w 2017 roku w czekoladowym świecie zawrzało. A to za sprawą premiery zupełnie nowej, różowej czekolady.  

Czekolada Ruby – co to jest?Różowa czekolada jako słodki dodatek do kawy

W 2017 roku światło dzienne ujrzała informacja o odkryciu nowej czekolady – czekolady Ruby. Tym samym do czekolady deserowej, mlecznej i białej dołączyła czekolada, która zaskakuje swoim niezwykłym, różowym kolorem. O tym jak ważne było to odkrycie dla czekoladowego świata niech świadczy chociażby fakt, że na nowy rodzaj czekolady trzeba było czekać aż 80 lat (tyle bowiem minęło od premiery białej czekolady).  

Różowa czekolada wciąż jeszcze nie jest tak znana i popularna jak inne rodzaje tego słodkiego przysmaku. Dlatego wiele osób spotykając się z określeniem „czekolada Ruby”, zastanawia się, co to jest i jak powstaje. Wbrew pozorom charakterystyczny kolor różowej czekolady, to nie efekt dodatku barwników. Swoją niezwykłą barwę czekolada Ruby zawdzięcza samej naturze. Powstaje ona z rubinowych ziaren kakaowca, w specjalnym, opatentowanym procesie produkcji. Zatem kolor i smak czekolady pochodzą bezpośrednio z ziaren kakaowca, a do ich uzyskania nie potrzeba dodatku barwników czy aromatów owocowych.

Skąd pochodzi czekolada Ruby? 

Wydawać by się mogło, że do produkcji różowej czekolady wykorzystywane są jakieś specjalne odmiany kakaowców. Tymczasem, co ciekawe, o uznaniu ziaren kakaowca za ziarna ruby nie decyduje gatunek czy pochodzenie roślin, a występowanie w ziarnach specjalnych składników, będących prekursorami wpływającymi na różowy kolor ziaren i co za tym idzie, pozwalających uzyskać wyjątkowy, zaskakujący kolor i smak czekolady.

Rubinowe kakaowce uprawiane są w krajach powszechnie znanych z produkcji kakao i specjalizujących się w tej dziedzinie, takich jak Brazylia, Ekwador i Wybrzeże Kości Słoniowej.

Produkcja serca z różowej czekoladyJak smakuje czekolada Ruby? 

Najważniejsze pytanie, z punktu widzenia miłośnika czekolady, to pytanie o to, jak smakuje różowa czekolada? Trudno jest na to jednoznacznie odpowiedzieć, bo każdy kto jej próbuje, znajduje inne określenia i porównania. Na pewno jest w smaku nieoczywista i przez to trudna do zdefiniowania, a przy tym zupełnie inna niż dotychczas znane rodzaje czekolad.

Czekolada Ruby jest w smaku przede wszystkim intensywnie owocowa. Słodki smak przełamują lekko kwaskowate nuty, przez co niektórym smakoszom jej smak przywodzi na myśl skojarzenia ze smakiem owoców leśnych. To połączenie słodyczy i kwaskowatości jest niezwykle ciekawe, świeże i zaskakujące. Zwłaszcza w połączeniu z aksamitną, kremową, delikatną i rozpływającą się w ustach konsystencją różowej czekolady.

Czekolada Ruby – skład

Różowa czekolada składa się przede wszystkim z masy kakaowej – ma jej 47%. Zawartość mleka to 26%. Różowa czekolada dostępna w ofercie Chocolissimo to czekolada belgijska. Dostępna jest zarówno w formie tradycyjnych tabliczek, jak i w bardziej zaskakujących kształtach z różnymi dodatkami.

Różowa czekolada dostępna w ofercie Chocolissimo – na jakie produkty warto zwrócić uwagę?

Serce z różowej czekolady rubyTak wyjątkowa i zaskakująca czekolada wymaga równie niezwykłych i zaskakujących dodatków. Dlatego w Chocolissimo znajdziesz tabliczki różowej czekolady w czterech wariantach, wzbogacone odpowiednio: pistacjami, malinami, suszonymi płatkami kwiatów, a nawet jadalnymi płatkami złota. Jeśli lubisz próbować nowych rzeczy lub zaskakiwać bliskich wyjątkowymi upominkami, to te czekolady z pewnością zrobią wrażenie na obdarowanych.

Ale to nie wszystko, bo różową czekoladę wykorzystujemy także do tworzenia naszych bestsellerowych produktów. Na Dzień Mamy proponujemy zatem różowe napisy „Mama” oraz napis „I <3 Mum”, w których każda litera ozdobiona jest odpowiednio dobranymi dodatkami. Na Wielkanoc możesz zamówić niezwykłą, wielkanocną pisankę Ruby, ozdobioną jadalnymi płatkami złota. W okresie letnim w naszej ofercie znajdziesz także przepyszne świeże truskawki w różowej czekoladzie. Z kolei na Walentynki proponujemy przepiękny napis „Love”. Jest też kilka wariantów czekoladowego serca – taki upominek doskonale sprawdzi się na niemal każdą okazję lub.. jako prezent bez okazji. 😉

Zobacz nasze produkty z różowej czekolady. Daj się zaskoczyć i oczarować ich niezwykłym wyglądem, smakiem i aromatem💗