Białej czekolady nie da się pomylić z żadną inną. Ich charakterystyczna barwa oraz wyrazisty smak wręcz eksplodujący w naszych kubkach smakowych sprawiają, że białą czekoladę możemy w mgnieniu oka odróżnić od czekolady mlecznej i czarnej - i to nie tylko ze względu na kolor!
Wbrew temu co mogłoby się wydawać, czekolada w formie stałej (na przykład tabliczki albo batonika) jest stosunkowo młodym wynalazkiem. Pierwsza tabliczka czekolady została wyprodukowana w angielskim Bristolu w 1847 roku (wcześniej czekoladę spożywano w formie pitnej) i musiało minąć jeszcze pół wieku, nimi w 1897 roku szwajcarski czekoladnik Daniel Peter wpadł na pomysł dodania mleka do istniejącej już formuły. Tak powstała pierwsza tabliczka mlecznej czekolady, natomiast na czekoladę białą ludzkość musiała poczekać jeszcze następnych trzydzieści lat.
W około 1930 roku Henri Nestle stworzył pierwszy egzemplarz białej czekolady - początkowo powstawała ona jedynie jako sposób na pozbycie się nadmiaru masła kakaowego, z czasem jednak zaczęła być doceniania przez coraz szersze grono miłośników słodkości. Przełom nastąpił w roku 1948 - wtedy na rynek wszedł pierwszy egzemplarz masowo produkowanej białej czekolady, który przyjął postać batonika Alpine White. Od tego czasu popularność tego typu słodkości nieustannie rosła. Wzrost ten trwa aż do dzisiaj: jak szacują eksperci, wartość rynku białej czekolady wzrosła w przeciągu ostatnich czterech lata prawie o pół miliarda dolarów, dochodząc do zawrotnej sumy 18 miliardów dolarów!
W jaki sposób produkowana jest biała czekolada? Warto przede wszystkim mieć na uwadze, że to właśnie sposób produkcji sprawia, że biała czekolada tak bardzo różni się od czekolady mlecznej i ciemnej. W przeciwieństwie do pozostałych typów czekolad wariant biały pozbawiony jest proszku kakaowego. Głównym składnikiem jest masło kakaowe połączone z mieszanką mleka, cukru oraz wanilii. Przy tworzeniu tej mieszanki bardzo łatwo jest przesadzić z którymś ze składników, co w rezultacie daje nam czekoladę białą o zdecydowanie zbyt słodkim smaku. To zatem okazja dla doświadczonych czekoladników, takich jak ci, którzy pracują dla Chocolissimo, by kunsztownie wyważyć poszczególne elementy i uzyskać optymalny smak oraz aromat.
Nawet najbardziej wyważona pod względem składników biała czekolada będzie miała bardzo intensywny, słodki smak, dlatego warto mieć na uwadze małą, ale skuteczną sztuczkę polecaną przez profesjonalistów z dziedziny cukiernictwa. Przy podawaniu deserów wykonanych z białej czekolady, dobrze jest je uprzednio schłodzić. Sprawia to, że intensywność słodyczy zostaje złagodzona, dzięki czemu deserem będą mogły delektować się bez przeszkód nawet osoby preferujące smaki bardziej deserowe.
Z racji swojego intensywnego, słodkiego smaku, czekolada biała czasem postrzegana jako znacznie mniej zdrowa niż mleczna i gorzka.Opinia ta jednak ma naprawdę niewiele wspólnego z rzeczywistością! Wbrew tej krzywdzącej teorii, czekolada skrywa wiele wartościowych składników odżywczych, korzystnych zarówno dla naszego ciała jak i umysłu. Spożywające ten typ czekolady między innymi zmniejszamy ryzyko pojawienia się nadciśnienia - sprawia to zawarty w niej kwas linolowy, który odpowiedzialny jest za prawidłowe funkcjonowanie serce.
Biała czekolada przyczynia się również do zredukowania poziomu szkodliwego cholesterolu, oraz poprawia wydajność wchłaniania witamin i wartości odżywczych ze spożywanego jedzenia. Inną korzyścią z delektowania się białą czekoladą (oczywiście w umiarze!) jest ochrona przed artretyzmem. Choroba ta powodowana jest przez nagromadzenie się w stawach kryształków kwasu moczowego. Biała czekolada natomiast posiada liczne przeciwutleniacze, które wspomniane kryształki rozbijają na mniejsze elementy.
Wiemy już, jak na spożywaniu białej czekolady może skorzystać nasze ciało. Jak natomiast wpływa na nasz mózg? Przede wszystkim może pomóc nam zasnąć - jedząc ją zapewnianym naszemu mózgowi solidny zastrzyk dopaminy, która z kolei sprawia, iż nasz umysł staje się spokojniejszy, a co za tym idzie, łatwiej nam jest zasnąć. Biała czekolada zawiera też substancje znane jako flawonoidy, usprawniające naszą pamięć. Dzięki nim staniemy się nie tylko mniej zapominalscy oraz roztargnieni, ale i również zmniejszymy ryzyko rozwinięcia się demencji.
Powyższe przykłady dowodzą, że biała czekolada - spożywana z umiarem - może się okazać bardzo korzystna dla naszego zdrowia. Pamiętając o tym będziemy mogli w przyszłości delektować się jej smakiem już bez żadnych wyrzutów sumienia związanych z rzekomym dostarczeniem do organizmu szkodliwych substancji.
Już w dniach 8-9 lutego 2023 odbędą się targi Promo Show – Międzynarodowe Targi Reklamy i Druku. Wśród wystawców będzie także zespół Chocolissimo – będziemy czekać na Państwa z licznymi nowościami oraz słodkimi atrakcjami.
czytaj więcejBaby Shower to tradycja, która przywędrowała do nas z krajów zachodnich. Szybko zyskuje jednak na popularności. I to nie bez powodu, bo jest wyjątkowo miłym akcentem oczekiwania na maleństwo.
czytaj więcejLato i czas beztroskich wakacji powoli dobiegają końca. Zbliża się natomiast początek roku szkolnego. Warto zadbać o to, aby dla dzieci ten dzień był miły i budził u nich pozytywne skojarzenia.
czytaj więcejW dniach 14-15 września w Warszawie odbędzie się Festiwal Marketingu. Oczywiście nie może na nim zabraknąć Chocolissimo - personalizowane czekoladki świetnie sprawdzają się jako upominki biznesowe i jako gadżety marketingowe.
czytaj więcejLubisz zaskakujące połączenia smakowe? A może szukasz czekoladek w niepowtarzalnym opakowaniu? W Chocolissimo zaprojektujesz własny kartonik, a nawet własną tabliczkę czekolady!
czytaj więcejTwoje dziecko uwielbia grać w gry? Szukasz pomysłu na wyjątkowy prezent urodzinowy, który zrobi na nim wrażenie? Zaskocz je padem wykonanym… w całości z czekolady!
czytaj więcejMama to jedna z najważniejszych osób w naszym życiu. Otacza nas miłością, akceptacją i wsparciem. Jest zawsze po naszej stronie. Dlatego warto się postarać, aby jej święto – Dzień Matki - było wyjątkowe.
czytaj więcejZgodnie z tradycją najmłodsi na Wielkanoc otrzymują od zajączka słodycze i drobne prezenty. Często słodkości wręczamy także dorosłym. I choć zazwyczaj nie jest to nic dużego, to potrafi być niezwykle miłym i słodkim gestem.
czytaj więcejŚlub to jedno z najważniejszych wydarzeń w naszym życiu. Chcemy, żeby wszystko było takie, jak sobie wymarzyliśmy, a w tym wyjątkowym dniu towarzyszyły nam bliskie i ważne dla nas osoby. W dobrym tonie jest przygotować drobne upominki dla zaproszonych gości.
czytaj więcejTradycją stało się już, że goście zaproszeni na wesele otrzymują od pary młodej drobne upominki. W roli prezentów dla gości weselnych doskonale sprawdzą się personalizowane pralinki.
czytaj więcej