Białej czekolady nie da się pomylić z żadną inną. Ich charakterystyczna barwa oraz wyrazisty smak wręcz eksplodujący w naszych kubkach smakowych sprawiają, że białą czekoladę możemy w mgnieniu oka odróżnić od czekolady mlecznej i czarnej - i to nie tylko ze względu na kolor!
Wbrew temu co mogłoby się wydawać, czekolada w formie stałej (na przykład tabliczki albo batonika) jest stosunkowo młodym wynalazkiem. Pierwsza tabliczka czekolady została wyprodukowana w angielskim Bristolu w 1847 roku (wcześniej czekoladę spożywano w formie pitnej) i musiało minąć jeszcze pół wieku, nimi w 1897 roku szwajcarski czekoladnik Daniel Peter wpadł na pomysł dodania mleka do istniejącej już formuły. Tak powstała pierwsza tabliczka mlecznej czekolady, natomiast na czekoladę białą ludzkość musiała poczekać jeszcze następnych trzydzieści lat.
W około 1930 roku Henri Nestle stworzył pierwszy egzemplarz białej czekolady - początkowo powstawała ona jedynie jako sposób na pozbycie się nadmiaru masła kakaowego, z czasem jednak zaczęła być doceniania przez coraz szersze grono miłośników słodkości. Przełom nastąpił w roku 1948 - wtedy na rynek wszedł pierwszy egzemplarz masowo produkowanej białej czekolady, który przyjął postać batonika Alpine White. Od tego czasu popularność tego typu słodkości nieustannie rosła. Wzrost ten trwa aż do dzisiaj: jak szacują eksperci, wartość rynku białej czekolady wzrosła w przeciągu ostatnich czterech lata prawie o pół miliarda dolarów, dochodząc do zawrotnej sumy 18 miliardów dolarów!
W jaki sposób produkowana jest biała czekolada? Warto przede wszystkim mieć na uwadze, że to właśnie sposób produkcji sprawia, że biała czekolada tak bardzo różni się od czekolady mlecznej i ciemnej. W przeciwieństwie do pozostałych typów czekolad wariant biały pozbawiony jest proszku kakaowego. Głównym składnikiem jest masło kakaowe połączone z mieszanką mleka, cukru oraz wanilii. Przy tworzeniu tej mieszanki bardzo łatwo jest przesadzić z którymś ze składników, co w rezultacie daje nam czekoladę białą o zdecydowanie zbyt słodkim smaku. To zatem okazja dla doświadczonych czekoladników, takich jak ci, którzy pracują dla Chocolissimo, by kunsztownie wyważyć poszczególne elementy i uzyskać optymalny smak oraz aromat.
Nawet najbardziej wyważona pod względem składników biała czekolada będzie miała bardzo intensywny, słodki smak, dlatego warto mieć na uwadze małą, ale skuteczną sztuczkę polecaną przez profesjonalistów z dziedziny cukiernictwa. Przy podawaniu deserów wykonanych z białej czekolady, dobrze jest je uprzednio schłodzić. Sprawia to, że intensywność słodyczy zostaje złagodzona, dzięki czemu deserem będą mogły delektować się bez przeszkód nawet osoby preferujące smaki bardziej deserowe.
Z racji swojego intensywnego, słodkiego smaku, czekolada biała czasem postrzegana jako znacznie mniej zdrowa niż mleczna i gorzka.Opinia ta jednak ma naprawdę niewiele wspólnego z rzeczywistością! Wbrew tej krzywdzącej teorii, czekolada skrywa wiele wartościowych składników odżywczych, korzystnych zarówno dla naszego ciała jak i umysłu. Spożywające ten typ czekolady między innymi zmniejszamy ryzyko pojawienia się nadciśnienia - sprawia to zawarty w niej kwas linolowy, który odpowiedzialny jest za prawidłowe funkcjonowanie serce.
Biała czekolada przyczynia się również do zredukowania poziomu szkodliwego cholesterolu, oraz poprawia wydajność wchłaniania witamin i wartości odżywczych ze spożywanego jedzenia. Inną korzyścią z delektowania się białą czekoladą (oczywiście w umiarze!) jest ochrona przed artretyzmem. Choroba ta powodowana jest przez nagromadzenie się w stawach kryształków kwasu moczowego. Biała czekolada natomiast posiada liczne przeciwutleniacze, które wspomniane kryształki rozbijają na mniejsze elementy.
Wiemy już, jak na spożywaniu białej czekolady może skorzystać nasze ciało. Jak natomiast wpływa na nasz mózg? Przede wszystkim może pomóc nam zasnąć - jedząc ją zapewnianym naszemu mózgowi solidny zastrzyk dopaminy, która z kolei sprawia, iż nasz umysł staje się spokojniejszy, a co za tym idzie, łatwiej nam jest zasnąć. Biała czekolada zawiera też substancje znane jako flawonoidy, usprawniające naszą pamięć. Dzięki nim staniemy się nie tylko mniej zapominalscy oraz roztargnieni, ale i również zmniejszymy ryzyko rozwinięcia się demencji.
Powyższe przykłady dowodzą, że biała czekolada - spożywana z umiarem - może się okazać bardzo korzystna dla naszego zdrowia. Pamiętając o tym będziemy mogli w przyszłości delektować się jej smakiem już bez żadnych wyrzutów sumienia związanych z rzekomym dostarczeniem do organizmu szkodliwych substancji.
Dzień Nauczyciela to wyjątkowy dzień, w którym uczniowie mogą symbolicznie podziękować tym, którzy przekazują im wiedzę, inspirują do rozwoju i pomagają kształtować jak najlepszą przyszłość. Zastanawiając się, co wręczyć na Dzień Nauczyciela 2023, wybierz upominek, który będzie oryginalny i kreatywny. W tym artykule pokażemy Ci 20 fantastycznych pomysłów na prezenty, które z pewnością zaskoczą i ucieszą nauczycieli.
czytaj więcejZbliżają się urodziny Twojej najlepszej przyjaciółki, a Ty wciąż nie wiesz, co jej sprawić? Znamy ten problem! Im bardziej na kimś Ci zależy, tym bardziej zależy Ci, aby prezent był wyjątkowy. Zastanawiając się, co można kupić na prezent dla przyjaciółki, z pewnością skupiasz się na tym, aby był nie tylko piękny i oryginalny, ale też odzwierciedlał Waszą wyjątkową relację❤
czytaj więcejW 2023 roku Dzień Chłopaka wypada w sobotę, więc jeśli chcesz podarować coś wyjątkowego kolegom z pracy, studiów czy szkoły, musisz się pospieszyć! Co kupić na Dzień Chłopaka 2023? Jaki prezent będzie odpowiedni – i dla kogo?
czytaj więcejPodziękowanie pracownikowi za współpracę przy różnych okazjach (takich jak jubileusz pracy, przejście na emeryturę itp.) jest ważnym aspektem zarządzania zespołem. Patrząc na ten temat mniej biznesowo - dla większości osób jest to istotne z punktu widzenia budowania i podtrzymywania relacji, budowania pozytywnej atmosfery w miejscu pracy i po prostu - jako przejaw życzliwości. Jak podziękować pracownikowi za współpracę? Podpowiadamy!
czytaj więcejSłodkie upominki mogą stać się przemyślanym uzupełnieniem szczerych słów przeprosin. Na pewno warto zadbać o to, aby prezent był dopasowany do charakteru i preferencji danej osoby, a przy tym odpowiadał poziomowi Waszej relacji. Co wręczyć na przeprosiny, aby były autentyczne i od serca?
czytaj więcejW naszej kulturze imiona od zawsze miały szczególne znaczenie, a do ich wyboru przykłada się dużą wagę. Świadczyć o tym może m.in. tradycja świętowania imienin. Jeśli zastanawiasz się co kupić na imieniny bliskiej osobie, to mamy kilka wyjątkowo słodkich, czekoladowych propozycji.
czytaj więcej