Cóż, nic z tych rzeczy! I to nie chodzi nam wyłącznie o czekoladę deserową tudzież gorzką, która przemawia do koneserów dalece odmienną od słodkiego wariantu proweniencją! Czekolada doskonale odnajduje się w kuchni jako przyprawa, dodatek, uzupełnienie potraw czysto wytrawnych, niemających nic wspólnego z deserami, ciastami czy lodami. Jako dowód niech posłuży absolutna klasyka, czyli Chili con carne!
Chili con carne to absolutna klasyka teksańskiej kuchni, niezwykle popularna w restauracjach serwujących dania raczej z gatunku tych fast niż slow w samym Teksasie, ale nie tylko! Rzecz jasna, jest to danie o meksykańskim rodowodzie, choć współcześnie trzeba przyznać, że dość trudno byłoby określić wprost jego bazową, klasyczną czy po prostu tradycyjną formę. Dlaczego? Cóż, tyle jest na świecie rodzajów Chili con carne, ilu kucharzy je przygotowuje! I nie mówimy tu wcale o Chili sin carne, czyli wariancie bezmięsnym. Co to, to nie!
Na czym polega mnogość i wariantowość Chili con carne? Najpewniej na tym, że jest to danie stosunkowo proste w przygotowaniu, którego jestestwo bazuje na kilku składnikach i ich odpowiednim połączeniu. To, co dzieje się dalej i to, co wykracza poza mieloną (lub siekaną) wołowinę, papryczki chili i pomidory, to już czysta fantazja! I w sumie bardzo dobrze, gdyż w jednej z tych fantazyjnych odmian występuje deserowa czekolada - nasz motyw przewodni!
Krok 1:
Na patelni przesmażamy mięso z odrobiną oleju roślinnego. Gdy mięso się nieco zarumieni dodajemy do niego pokrojoną w kosteczkę cebulę i posiekane bardzo drobno papryczki chili (jeśli decydujemy się na ostry sos zamiast papryczek - dodajemy go w następnym kroku).
Krok 2:
Gdy cebula, papryczki i mięso ładnie się ze sobą zaprzyjaźnią - cebula zeszkli, a mięso zacznie dusić się we własnym sosie - dodajemy posiekany czosnek, słodką paprykę, kmin rzymski, cynamon. Czekamy kilka chwil, aż przyprawy puszczą aromat i następnie dodajemy do całości passatę pomidorową i czerwoną fasolę - ważne, by odpowiednio wcześniej ją odcedzić i przepłukać zimną wodą.
Krok 3:
Kiedy wszystkie podstawowe składniki mamy już w garnku, przykrywamy go i na bardzo małym ogniu dusimy całość 20 - 30 minut. Odpowiedni moment na zdjęcie garnka z ognia nastąpi wtedy, kiedy całość nabierze konsystencji dość gęstego sosu.
Krok 4:
Kiedy nasze Chili con carne jest niemal gotowe, doprawiamy je solą i pieprzem oraz dodajemy gorzką czekoladę. Tu szkoły są dwie, albo dodajemy całe kostki i mieszamy całość, by czekolada się rozpuściła, albo ścieramy czekoladę na tarce o małych oczkach. Polecamy tę drugą metodę, gdyż czekolada wtedy szybciej staje się częścią potrawy, która nasyca się jej aromatem.
Klasycznie w tortilli jako swego rodzaju burrito, w głębokim talerzu z kawałkami delikatnie przypieczonej i chrupiącej tortilli lub z długoziarnistym ryżem. Podane danie warto przyprawić liśćmi świeżej kolendry oraz zetrzeć na nie nieco gorzkiej czekolady - gorące i parujące Chili pięknie połączy się z czekoladą i wypełni kuchnię, jadalnię i cały nasz dom prawdziwym bogactwem aromatów rodem z Mezoameryki! Smacznego!
Poza samym przepisem i pysznym (mamy nadzieję!) Chili con carne, warto zastanowić się nad czekoladą w formie deseru, prawda? W tym kontekście polecamy oczywiście nasze praliny, które doskonale nadają się do poobiedniej kawy, pozwalając na dopełnienie uczucia kulinarnej satysfakcji. Jeśli jednak zależy nam na czymś bardziej tematycznym, to doskonałym deserem po solidnej porcji pysznego Chili będą nasze czekolady deserowe! Wszak głęboko-aksamitny smak czekolado cudnie łączy się z pikantnymi potrawami.
Jeśli ktoś czekoladę deserową lubi… ale bardziej ceni sobie czekoladę mleczną - może, a nawet powinien wybrać naszą mleczną 40% czekoladę z Meksyku, która jest wyczuwalnie słodsza niż gorzkie tabliczki, ale ma niezwykle skondensowany, wyrafinowany smak. Dalej, idąc w stronę większej wykwintności i nut deserowych polecamy klasykę, czyli czekolada deserowa 66% kakao - Meksyk, która pozwoli nam pozostać w klimatach Mezoameryki bądź naszą czekoladę deserową o zawartości aż 72% kakao - Wenezuela - rzecz dla prawdziwych smakoszy, którzy to najlepiej docenią jej niesłychaną głębię smaku i to, jak doskonałym będzie ona zwieńczeniem udanego posiłku.
Już w dniach 8-9 lutego 2023 odbędą się targi Promo Show – Międzynarodowe Targi Reklamy i Druku. Wśród wystawców będzie także zespół Chocolissimo – będziemy czekać na Państwa z licznymi nowościami oraz słodkimi atrakcjami.
czytaj więcejBaby Shower to tradycja, która przywędrowała do nas z krajów zachodnich. Szybko zyskuje jednak na popularności. I to nie bez powodu, bo jest wyjątkowo miłym akcentem oczekiwania na maleństwo.
czytaj więcejLato i czas beztroskich wakacji powoli dobiegają końca. Zbliża się natomiast początek roku szkolnego. Warto zadbać o to, aby dla dzieci ten dzień był miły i budził u nich pozytywne skojarzenia.
czytaj więcejW dniach 14-15 września w Warszawie odbędzie się Festiwal Marketingu. Oczywiście nie może na nim zabraknąć Chocolissimo - personalizowane czekoladki świetnie sprawdzają się jako upominki biznesowe i jako gadżety marketingowe.
czytaj więcejLubisz zaskakujące połączenia smakowe? A może szukasz czekoladek w niepowtarzalnym opakowaniu? W Chocolissimo zaprojektujesz własny kartonik, a nawet własną tabliczkę czekolady!
czytaj więcejTwoje dziecko uwielbia grać w gry? Szukasz pomysłu na wyjątkowy prezent urodzinowy, który zrobi na nim wrażenie? Zaskocz je padem wykonanym… w całości z czekolady!
czytaj więcejMama to jedna z najważniejszych osób w naszym życiu. Otacza nas miłością, akceptacją i wsparciem. Jest zawsze po naszej stronie. Dlatego warto się postarać, aby jej święto – Dzień Matki - było wyjątkowe.
czytaj więcejZgodnie z tradycją najmłodsi na Wielkanoc otrzymują od zajączka słodycze i drobne prezenty. Często słodkości wręczamy także dorosłym. I choć zazwyczaj nie jest to nic dużego, to potrafi być niezwykle miłym i słodkim gestem.
czytaj więcejŚlub to jedno z najważniejszych wydarzeń w naszym życiu. Chcemy, żeby wszystko było takie, jak sobie wymarzyliśmy, a w tym wyjątkowym dniu towarzyszyły nam bliskie i ważne dla nas osoby. W dobrym tonie jest przygotować drobne upominki dla zaproszonych gości.
czytaj więcejTradycją stało się już, że goście zaproszeni na wesele otrzymują od pary młodej drobne upominki. W roli prezentów dla gości weselnych doskonale sprawdzą się personalizowane pralinki.
czytaj więcej