29-03-2021 Kategoria:ChocoPrzepisy

Ciasto Czekoladowe Brownie

Dziś przygotowaliśmy dla Was przepis na Ciasto Czekoladowe Brownie.

Ciasto czekoladowe
Składniki:
200g ciemnej czekolady
340g niesolonego masła
1 szczypta soli
Przygotowanie: Połączyć i rozpuścić.

Składniki:
120g żółtek
300g brązowego cukru
Przygotowanie: Połączyć i ubijać do sztywności. Dodać do czekolady.

Składniki:
140g mąki AP
20g proszku kakaowego
Przygotowanie: Dodać.

Składniki:
180g białek
20g cukru
Przygotowanie: Połączyć w oddzielnym mikserze i ubijać do postaci Meringue. Dodać.

Równomiernie rozłożyć na blasze do pieczenia o wymiarach 40 cm x 60 cm. Piec przez 20-25 min. w nagrzanym piecu w temp. 177°C. Schłodzić do pokojowej temperatury. 

Mus czekoladowy
Składniki:
200g mleka
80g cukru
Przygotowanie: Połączyć i doprowadzić do wrzenia.

Składniki:
250g ciemnej czekolady
200g ciemnej czekolady
Przygotowanie: Zalać czekoladę mlekiem i przygotować ganasz. Schłodzić do temperatury 40°C.

Składniki:
1000g ubitej śmietanki
Przygotowanie: Wymieszać z pozostałymi składnikami.

Wykończenie i sposób podania:
- Umieścić porcję ciasta czekoladowego na talerzu.
- Wyłożyć na wierzch mus czekoladowy.
- Udekorować ciemnymi kuleczkami.