29-03-2021 Kategoria:ChocoPrzepisy

Ciasto Czekoladowe Brownie

Dziś przygotowaliśmy dla Was przepis na Ciasto Czekoladowe Brownie.

​​

Ciasto czekoladowe

Krok 1:
Składniki:​​
  • ​200g ciemnej czekolady
  • 340g niesolonego masła
  • 1 szczypta soli
Przygotowanie: Połączyć i rozpuścić.

Krok 2:
Składniki:
  • 120g żółtek
  • 300g brązowego cukru
Przygotowanie: Połączyć i ubijać do białości. Dodać do czekolady.

Krok 3:
Składniki:
  • 140g mąki AP
  • 20g proszku kakaowego
Przygotowanie: Dodać.

Krok 4: 
Składniki:
  • 180g białek
  • 20g cukru
Przygotowanie: Połączyć w oddzielnym mikserze i ubijać do postaci Meringue.

Równomiernie rozłożyć na blasze do pieczenia o wymiarach 40 cm x 60 cm. Piec przez 20-25 min. w nagrzanym piecu w temp. 177°C. Schłodzić do pokojowej temperatury. 
 

Mus czekoladowy

Krok 1:
Składniki:
  • 200g mleka
  • 80g cukru
Przygotowanie: Połączyć i doprowadzić do wrzenia.

Krok 2:
Składniki:
  • 250g ciemnej czekolady
  • 200g ciemnej czekolady
Przygotowanie: Zalać czekoladę mlekiem i przygotować ganasz. Schłodzić do temperatury 40°C.

Krok 3:
​Składniki:
  • 1000g ubitej śmietanki
Przygotowanie: Wymieszać z pozostałymi składnikami.
 

Wykończenie i sposób podania:

  • Umieścić porcję ciasta czekoladowego na talerzu.
  • Wyłożyć na wierzch mus czekoladowy.
  • Udekorować ciemnymi kuleczkami.