29-03-2021 Kategoria:ChocoPrzepisy

Ciasto z musem czekoladowym

Tym razem przygotowaliśmy dla Was przepis na ciasto z musem czekoladowym.

Biszkopt Pistacjowy

Krok 1:
Składniki
  • 240g marcepanu 50/50
  • 75g pasty pistacjowej 99%
  • 270g cukru pudru
Przygotowanie: Wymieszać.

Krok 2:
Składniki:
  • 170g żółtek
  • 100g całych jaj
Przygotowanie: Dodawać stopniowo.

Krok 3:
Składniki:
  • 340g białek
  • 50g cukru kryształu
Przygotowanie: Delikatnie ubić i dodać.

Krok 4:
Składniki:
  • 200g skrobi kukurydzianej
  • 80g sklarowanego masła
Przygotowanie: Dodać.

Piec przez 12-15 minut w temperaturze 180°C.
 

Mus z białej czekolady


Krok 1:
Składniki:
  • 100g mleka 3,2%
  • 30g żółtek
Przygotowanie: Przygotować krem angielski.

Krok 2:
Składniki: 
  • 120g białej czekolady
Przygotowanie: Zalać czekoladę kremem angielskim i dokładnie wymieszać. Odstawić, aż masa ostygnie do temperatury 35°C.

Krok 3:
Składniki:
  • 5g żelatyny
Przygotowanie: Dodać i dokładnie wymieszać.

Krok 4:
Składniki:
  • 210g ubitej śmietanki
Przygotowanie: Dodać w dwóch krokach.

Przełożyć do okrągłej formy. Posypać kuleczkami i zamrozić.
 

Mus z ciemnej czekolady


Krok 1:
Składniki:
  • 45g mleka 3,2%
Przygotowanie: Doprowadzić do wrzenia.

Krok 2:
Składniki:
  • 165g ciemnej czekolady
Przygotowanie: Zalać czekoladę śmietanką i dokładnie wymieszać.

Krok 3:
Składniki:
  • 350g ubitej śmietanki
Przygotowanie: Dodać w dwóch krokach.
 

Wykończenie i dekoracja:

  • Umieścić biszkopt pistacjowy w okrągłej formie.
  • Pośrodku wyłożyć mus z białej czekolady.
  • Na wierzch wyłożyć mus z ciemnej czekolady.
  • Zamrożone ciasto spryskać ciemną czekoladą (50% masła kakaowego i 50% ciemnej czekolady)
  • Udekorować czekoladowymi elementami.