Ciasto z musem czekoladowym
Biszkopt Pistacjowy
Składniki
240g marcepanu 50/50
75g pasty pistacjowej 99%
270g cukru pudru
Przygotowanie: Wymieszać.
Składniki:
170g żółtek
100g całych jaj
Przygotowanie: Dodawać stopniowo.
Składniki:
340g białek
50g cukru kryształu
Przygotowanie: Delikatnie ubić i dodać.
Składniki:
200g skrobi kukurydzianej
80g sklarowanego masła
Przygotowanie: Dodać.
Piec przez 12-15 minut w temperaturze 180°C.
Mus z białej czekolady
Składniki:
100g mleka 3,2%
30g żółtek
Przygotowanie: Przygotować krem angielski.
Składniki:
120g białej czekolady
Przygotowanie: Zalać czekoladę kremem angielskim i dokładnie wymieszać. Odstawić, aż masa ostygnie do temperatury 35°C.
Składniki:
5g żelatyny
Przygotowanie: Dodać i dokładnie wymieszać.
Składniki:
210g ubitej śmietanki
Przygotowanie: Dodać w dwóch krokach.
Przełożyć do okrągłej formy. Posypać kuleczkami i zamrozić.
Mus z ciemnej czekolady
Składniki:
45g mleka 3,2%
Przygotowanie: Doprowadzić do wrzenia.
Składniki:
165g ciemnej czekolady
Przygotowanie: Zalać czekoladę śmietanką i dokładnie wymieszać.
Składniki:
350g ubitej śmietanki
Przygotowanie: Dodać w dwóch krokach.
Wykończenie i dekoracja:
- Umieścić biszkopt pistacjowy w okrągłej formie.
- Pośrodku wyłożyć mus z białej czekolady.
- Na wierzch wyłożyć mus z ciemnej czekolady.
- Zamrożone ciasto spryskać ciemną czekoladą (50% masła kakaowego i 50% ciemnej czekolady)
- Udekorować czekoladowymi elementami.