29-03-2021 Kategoria:ChocoPrzepisy

Ciasto z musem czekoladowym

Dziś przygotowaliśmy dla Was przepis na ciasto z musem czekoladowym.

Biszkopt Pistacjowy
Składniki
240g marcepanu 50/50
75g pasty pistacjowej 99%
270g cukru pudru
Przygotowanie: Wymieszać.

Składniki:
170g żółtek
100g całych jaj
Przygotowanie: Dodawać stopniowo.

Składniki:
340g białek
50g cukru kryształu
Przygotowanie: Delikatnie ubić i dodać.

Składniki:
200g skrobi kukurydzianej
80g sklarowanego masła
Przygotowanie: Dodać.

Piec przez 12-15 minut w temperaturze 180°C.

Mus z białej czekolady
Składniki:
100g mleka 3,2%
30g żółtek
Przygotowanie: Przygotować krem angielski.

Składniki: 
120g białej czekolady
Przygotowanie: Zalać czekoladę kremem angielskim i dokładnie wymieszać. Odstawić, aż masa ostygnie do temperatury 35°C.

Składniki:
5g żelatyny
Przygotowanie: Dodać i dokładnie wymieszać.

Składniki:
210g ubitej śmietanki
Przygotowanie: Dodać w dwóch krokach.

Przełożyć do okrągłej formy. Posypać kuleczkami i zamrozić.

Mus z ciemnej czekolady
Składniki:
45g mleka 3,2%
Przygotowanie: Doprowadzić do wrzenia.

Składniki:
165g ciemnej czekolady
Przygotowanie: Zalać czekoladę śmietanką i dokładnie wymieszać.

Składniki:
350g ubitej śmietanki
Przygotowanie: Dodać w dwóch krokach.

Wykończenie i dekoracja:
- Umieścić biszkopt pistacjowy w okrągłej formie.
- Pośrodku wyłożyć mus z białej czekolady.
- Na wierzch wyłożyć mus z ciemnej czekolady.
- Zamrożone ciasto spryskać ciemną czekoladą (50% masła kakaowego i 50% ciemnej czekolady)
- Udekorować czekoladowymi elementami.