24-03-2021 Kategoria:ChocoPrzepisy

Przepis na deser Czekoladowo-Malinowy

Specjalnie dla Was przygotowaliśmy przepis na pyszny deser czekoladowo-malinowy.

​​

Biszkopt czekoladowy



​Krok 1:
Składniki:
  • 240 g żółtek
  • 360 g białek
  • 300 g cukru
Przygotowanie: Połączyć i ubić.

​Krok 2:
Składniki:
  • 500 g ciemnej czekolady
  • 500 g masła 82%
Przygotowanie: Roztopić i delikatnie zmieszać.

​Krok 3:
Składniki:
  • 250 g mąki pszennej
Przygotowanie: Dodać i ostrożnie wymieszać wszystkie składniki.

Piec przez 10-12 minut w temperaturze 210°C.
 

Galaretka malinowa


​Krok 1:
Składniki:
  • 100 g zimnej wody
  • 45 g żelatyny 240
Przygotowanie: Namoczyć żelatynę.

​Krok 2:
Składniki:
  • 1100 g malinowego puree
  • 70 g cukru
Przygotowanie: Połączyć i doprowadzić do wrzenia. Dodać żelatynę i wymieszać wszystkie składniki.

Po odparowaniu przelać do form i zamrozić.
 

Mus z białej czekolady


​Krok 1:
Składniki: 
  • 100 g mleka 3,2%
  • 30 g żółtek
Przygotowanie: Przygotować krem angielski.

​Krok 2:
Składniki:
  • 120 g białej czekolady
Przygotowanie: Zalać czekoladę śmietanką i dokładnie wymieszać. Odstawić, aż masa ostygnie do temperatury 35°C.

​Krok 3:
Składniki:
  • 5 g żelatyny.
Przygotowanie: Dodać i dokładnie wymieszać.

​Krok 4:
Składniki:
  • 210 g ubitej śmietanki
Przygotowanie: Ostrożnie dodać w dwóch krokach.
 

Mus z ciemnej czekolady

​Krok 1:
Składniki:
  • 200 g ciemnej czekolady
Przygotowanie: Rozpuścić do temperatury 50°C.

​Krok 2:
Składniki:
  • 140 g mleka
Przygotowanie: Dodać i wymieszać.

​Krok 3:
Składniki:
  • 450 g ubitej śmietanki
Przygotowanie: Dodawać delikatnie.