Czas na odrobinę przyjemności – gorąca czekolada pomysłem na zimowy wieczór
Gdy na zewnątrz zaczyna robić się ciemno zdecydowanie szybciej niż byśmy tego chcieli, a temperatura zmusza do założenia swetra i kurtki, z pewnością każdy chętnie skorzystałby z odrobiny ciepła i… otuchy. Zamiast z rozrzewnieniem wspominać letnie słońce, warto podarować sobie chwilę przyjemności. Humor można poprawić sobie na wiele sposobów, ale czy jest lepszy pomysł na zwalczenie zimowych smutków niż czekolada?
Dlaczego zimą warto jeść czekoladę na poprawę nastroju?
Czekolada od dawna jest uznawana za jeden z najskuteczniejszych naturalnych sposobów na poprawę nastroju. Spożywanie jej pobudza produkcję endorfin, nazywanych hormonami szczęścia, które wywołują uczucie przyjemności i relaksu.
Obecność tryptofanu w czekoladzie sprzyja zwiększonej syntezie serotoniny – neuroprzekaźnika odpowiedzialnego za poczucie zadowolenia i spokoju. To tłumaczy, dlaczego już jedna kostka, szczególnie taka o wysokiej zawartości kakao, może skutecznie poprawić humor w trudnych chwilach. Oprócz tego, jej smak i tekstura pozytywnie wpływają na nasze zmysły, potęgując uczucie komfortu i przyjemności.
W pochmurne zimowe dni szczególnie polecamy gorącą czekoladę, czyli aromatyczny napój do picia, a najlepiej ulubionym w kubku, w otoczeniu miękkiego koca na kanapie i w towarzystwie wciągającego filmu. Gdy musimy przystosować się do niższej temperatury i braku promieni słonecznych, taki gest miłości do samego siebie może doskonale rozgrzać i… zdziałać cuda w ramach self-care!
Belgijska czekolada do picia Chocolissimo – gorący napój z mlekiem na kilka sposobów
Jako specjaliści od czekolady nie mogliśmy poprzestać na tylko jednej formie przeznaczonej do picia, dlatego proponujemy nie tylko klasyczne dropsy (czy też drażetki) do rozpuszczania w gorącym mleku. Choć to właśnie czekolada do rozpuszczania w dropsach wydaje się być najbardziej znana. Warto zawsze mieć ukryte w kuchennej szafce opakowanie, które wystarczy na kilka kubków gorącej czekolady – osładzaj sobie gorsze chwile, kiedy tylko zechcesz!
Czekolada na patyku, idealna rozpuszczenia w kubku z mlekiem
Do wyboru są również ChocoSticki, czyli belgijska czekolada umieszczona na drewnianym patyczku – wystarczy włożyć go do kubka, delikatnie pomieszać i zalać gorącym mlekiem, aby szybko uzyskać napój o aksamitnej konsystencji. ChocoSticki w Chocolissimo to różnorodna oferta, więc koniecznie sprawdź ją! Występują w wariancie deserowym i mlecznym, a także w klasycznych opakowaniach lub ozdobnych, świątecznych. To idealny sposób na to, by podarować trochę słodyczy i ciepła zarówno sobie samemu przez całą zimę, jak i komuś bliskiemu w magicznym czasie świąt.
Czekoladowa kula z piankami zwana również czekoladową bombą marshmallow
Spraw sobie ekscytujące doświadczenie w zaciszu własnego domu – od siebie, dla siebie… Czekoladowa kula z piankami to wyjątkowy sposób na przygotowanie gorącej czekolady, który kryje w sobie element zaskoczenia i przyjemności. To prawdziwa bomba słodkich smaków! Możesz postawić na tradycyjny smak belgijskiej czekolady lub wyjątkową, naturalnie różową Ruby.
Po umieszczeniu kuli w kubku i oblaniu gorącym mlekiem, czekolada zaczyna się rozpuszczać. Tym samym odsłania ukryte wewnątrz miękkie pianki, które wypływają na powierzchnię, dodając napojowi puszystości i słodkości. To nie tylko efektowny, ale i niezwykle smaczny sposób na osłodzenie sobie jesiennych wieczorów, kiedy szczególnie potrzebujemy ciepła i komfortu. Forma takiej „bomby” sprawia, że proces przygotowania napoju staje się małym rytuałem – pełnym niespodzianki i wyjątkowej przyjemności, która doskonale poprawia humor.
Chwila dla siebie z Chocolissimo
Każdy z nas czasami potrzebuje chwili relaksu i sposobu na poprawę humoru, szczególnie zimą. Podpowiadamy, że nieocenioną pomocą w tym będzie belgijska gorąca czekolada! Wybierz dropsy do rozpuszczania, kulę marshmallow lub ChocoStick, aby zapewnić sobie nie tylko wyśmienity rozgrzewający napój, ale również doświadczenie, które wywoła uśmiech na Twojej twarzy.