22-07-2021 Kategoria: Sekrety czekolady

Czy Chocolissimo to fabryka czekolady?

Przeglądając rozbudowaną ofertę Chocolissimo możemy zacząć zastanawiać się nad tym, czy tak duża liczba produktów oznacza, że firma ta jest po prostu fabryką czekolady. Czy jednak rzeczywiście jest to prawdą?

​​

Otóż okazuje się, że pomimo szerokiej gamy produktów, Chocolissimo daleko do miana prawdziwej fabryki słodkich smakołyków. W poniższym wpisie dowiemy się, dlaczego tak właśnie jest.

Chocolissimo, a definicja fabryki

Odpowiedź na pytanie “Czy Chocolissimo jest fabryką czekolady” warto zacząć od zdefiniowania samego słowa fabryka. Wyspecjalizowane w kwestii poprawnej polszczyzny strony takie jak Wielki Słownik Języka Polskiego definiują fabrykę jako “przedsiębiorstwo, w którym wytwarza się na wielka skalę jakieś produkty przy użyciu maszyn”. Podobne wyjaśnienie znajdziemy w Encyklopedii PWN, opisującej, że fabryka to “ekonomiczna forma organizacji produkcji przemysłowej oparta na pracy maszyn”.

Porównując sposób funkcjonowania Chocolissimo z powyższymi definicjami, bardzo szybko zorientujemy się, że określenie “fabryka” tu kompletnie nie pasuje. Przede wszystkim, czekoladki od Chocolissimo nie tworzone są maszynowo przez bezduszne maszyny. Nad ich produkcją czuwają posiadający całe dekady doświadczenia czekoladnicy z najróżniejszych zakątków Europy. Nie ma tu zatem mowy o masowej produkcji na ogromną skalę.

Warto również mieć na uwadze, że specjalistom z Chocolissimo nie zależy na wspomnianej w encyklopedycznej definicji ekonomii produkcji wiążącej się z minimalizowaniem kosztów. Nie ilość, a jakość jest priorytetem, w związku z czym w Chocolissimo korzysta się z metod i technik które - choć nierzadko czasochłonne - pozwalają na osiągnięcie najbardziej satysfakcjonujących rezultatów. Sprawdźmy, zatem czym dokładnie cechuje się podejście Chocolissimo do kwestii tworzenia czekoladowych słodkości.

Umiejętności oraz technologia

Prawdopodobnie najważniejszym powodem, dla którego czekoladki Chocolissimo nie mogą być produkowane metodą fabryczną, jest indywidualne podejście do tworzenia każdej z nich. Przy tworzeniu słodkości stosowane są różne techniki, pozwalające nadać im indywidualny charakter. Jedną z najistotniejszą z nich jest tzw. konszowanie, polegające na stopniowym podgrzewaniu oraz mieszaniu składników, z których powstaje dana czekolada. To podczas konszowania czekolada nabiera swojego ostatecznego charakteru i nuty smakowej, zatem osobisty nadzór ze strony doświadczonego czekoladnika to gwarant najwyższej jakości. Inną metodą wykluczającą masową produkcję jest technika druku 2D. Dzięki niej specjaliści z Chocolissimo mogą wykonać na czekoladzie w zasadzie dowolny wzór. Taki projekt najpierw tworzony jest przy pomocy odpowiedniego oprogramowania, które potem delikatnie odtwarza przygotowany napis czy grafikę na powierzchni czekolady.

Warto mieć na uwadze, że indywidualny charakter tych produktów nie oznacza wcale, że mija sporo czasu, nim zamówiony przez nasz produkt trafi do naszych rąk. Wręcz przeciwnie: wiele czekolad, w tym także i tych wykonywanych według ścisłych wytycznych klientów, trafia do adresata w przeciągu 24 godzin. Taka sprawna produkcja możliwa jest zarówno dzięki wysokiemu poziomowi umiejętności czekoladników, jak i zaawansowaniu technologicznemu sprzętu, z jakiego korzystają.

Jakość, nie ilość!

Jakie możliwości otwiera dla klientów Chocolissimo indywidualne, a nie „fabryczne” podejście do tworzenia czekolady? Dzięki temu możemy między innymi sami stworzyć własną kompozycję smakową, samodzielnie dobierając poszczególne składniki za pomocą prostego w obsłudze narzędzia na firmowej stronie. Nasz pomysł następnie precyzyjnie zostanie odtworzony przez czekoladników, którzy zadbają o najwyższą jakość wyrobów.

Inną zaletą rezygnacji z nastawienia na „ilość”, a nie „jakość” jest opcja zamówienia czekolad z wymyślonymi przez nas napisami czy wzorami. Jest to przydatne, zwłaszcza gdy chcemy zaskoczyć bliską osobę słodkim, spersonalizowanym pod nią prezentem na wyjątkową okazję. Z możliwości tej korzystają nie tylko indywidualne osoby, ale i również firmy szukające pomysły na oryginalne podarunki dla klientów czy partnerów biznesowych. Dobrze mieć również na uwadze, że czekolada to nie jedyny element, który w Chocolissimo tworzony jest indywidualnie. Na nasze specjalne życzenie mogą również powstać dostosowane do naszych preferencji napisy (w postaci np. dedykacji) grawerowane na drewnianych opakowaniach. Takie połączenie ze spersonalizowaną czekoladą potrafi zrobić naprawdę duże wrażenie.

Jeżeli nie chcemy wchodzić konflikt z encyklopedycznymi czy słownikowymi definicjami słowa „fabryka”, Chocolissimo z całą pewnością nie może zostać określone mianem „fabryki czekolady”. Tworzone tu smakołyki nie są przecież produkowane w masowych ilościach na linii produkcyjnej, a przy ich tworzeniu dba się przede wszystkim o jakość, zamiast ich ilość. Korzystają na takim podejściu wszyscy: czekoladnicy, którzy mogą korzystać ze swoich wyjątkowych umiejętności przy tworzeniu małych cukierniczych dzieł sztuki, oraz my*, mogący się tymi smakowitościami delektować.

* Choć my w niniejszym tekście to bezpośrednie odniesienie do klientów Chocolissimo, to warto tu sprecyzować, że wielu, bardzo wielu pracowników Chocolissimo to oddani klienci, od lat uwielbiający nasze czekoladki! W końcu, łączy nas pasja do czekolady, prawda? ;)