Czy Chocolissimo to fabryka czekolady?
Przeglądając rozbudowaną ofertę Chocolissimo możesz zacząć zastanawiać się nad tym, czy tak duża liczba produktów oznacza, że firma jest po prostu fabryką czekolady. Czy jednak rzeczywiście jest to prawdą? Okazuje się, że pomimo szerokiej gamy produktów, Chocolissimo daleko do miana prawdziwej fabryki słodkich smakołyków. Z tego wpisu dowiesz się, dlaczego tak właśnie jest.
Chocolissimo a definicja fabryki
Wielki Słownik Języka Polskiego definiuje fabrykę jako „miejsce, w którym wytwarza się na wielką skalę jakieś produkty przy użyciu maszyn”. Podobne wyjaśnienie znajdziemy w Encyklopedii PWN, opisującej, że fabryka to „ekonomiczna forma organizacji produkcji przemysłowej oparta na pracy maszyn”.
Porównując sposób funkcjonowania Chocolissimo z powyższymi definicjami, bardzo szybko zorientujemy się, że określenie „fabryka” tu kompletnie nie pasuje. Przede wszystkim, czekoladki od Chocolissimo powstają w zupełnie inny sposób! Nad ich produkcją czuwają doświadczeni czekoladnicy. Nie ma tu zatem mowy o masowej produkcji na ogromną skalę.
Warto również mieć na uwadze, że specjalistom z Chocolissimo nie zależy na wspomnianej w encyklopedycznej definicji ekonomii produkcji wiążącej się z minimalizowaniem kosztów. Nie ilość, a jakość jest priorytetem, w związku z czym w Chocolissimo korzysta się z metod i technik które, choć nierzadko czasochłonne, pozwalają na osiągnięcie najbardziej satysfakcjonujących rezultatów. Sprawdźmy, zatem czym dokładnie cechuje się podejście Chocolissimo do kwestii tworzenia czekoladowych słodkości.
Co nas wyróżnia?
Nasza misja opiera się na trzech filarach:
-
tradycyjnej recepturze;
-
unikalnych smakach;
-
różnorodności czekoladowych form.
Stawiamy na autentyczność, ręczną pracę i szczegółowo dopracowane detale. Nasze produkty powstają z pasją, którą możesz poczuć w każdej tabliczce czekolady z naszej oferty.
Jak powstaje nasza czekolada?
Wszystko zaczyna się od przygotowania czekoladowej masy – gładkiej, półpłynnej, o idealnej temperaturze i konsystencji. To na tym etapie nasi Czekoladnicy mają pełną kontrolę nad tym, jak będzie wyglądać i smakować gotowy produkt. Gdy masa osiągnie odpowiednią strukturę, trafia do specjalnie zaprojektowanych form. W zależności od potrzeb naszych klientów mogą to być praliny, tabliczki albo fantazyjne czekoladowe figurki.
Formowanie odbywa się ręcznie w naszej Pracowni Chocolissimo. To właśnie ręczna produkcja daje nam możliwość zadbania o każdy detal. Czekoladnicy na bieżąco kontrolują kształt i konsystencję, dbając o to, by wszystko było perfekcyjne, zarówno pierwsze wypełnienie formy, jak i samo wykończenie.
Jeśli produkt wymaga dodatków lub dekoracji, ten etap również odbywa się ręcznie. Gdy czekolada zaczyna lekko gęstnieć, ale wciąż jest plastyczna, nasi specjaliści dodają orzechy, owoce, przyprawy czy efektowne zdobienia. W ten sposób powstają smakowe kompozycje, które zachwycają bogactwem aromatów i designem.
Na koniec gotowa czekolada w różnych formach trafia do wyjątkowych opakowań – eleganckich kartoników premium i drewnianych skrzyneczek wykonanych z afrykańskiego drewna Okoume. Dbamy o najmniejsze detale i dlatego zaufały nam tysiące firm, które zamawiają u nas prezenty dla swoich najważniejszych klientów i partnerów.
Spełniamy Twoje czekoladowe marzenia!
Fabryka narzuca ograniczenia, a u nas? Jedynym ograniczeniem jest wyobraźnia! Naszym celem jest dostarczenie Ci narzędzi, dzięki którym to Ty stajesz się twórcą. Najlepszym tego przykładem jest nasz konfigurator Choc&Play, który pozwala na stworzenie wielu różnych kombinacji smakowych. Możesz dowolnie łączyć rozmaite rodzaje czekolady z dziesiątkami dodatków: klasycznymi orzechami, owocami, przyprawami oraz ozdobami (nawet opiłkami złota!).
Innowacja to nasze drugie imię! Nasz wyjątkowy Czekoladowy Telegram umożliwia układanie wiadomości z pojedynczych, czekoladowych kostek, zamieniając słowa w słodką przyjemność. Możemy tworzyć też ciekawe wzory, umieszczać logotypy i zdjęcia w postaci nadruków na czekoladkach. A jeśli szukasz czegoś, co zadziwi każdego, spójrz na nasze Narzędzia z czekolady Toolbox, czyli kolekcję czekoladowych narzędzi, które wyglądają tak realistycznie, że trudno uwierzyć, że są w pełni jadalne. To dowód na to, że dla nas czekolada nie ma granic!
Doświadczenie, które pozostaje z Tobą na dłużej
Czy jest coś lepszego niż smak wyśmienitej czekolady? Tak – całe doświadczenie, które towarzyszy jej otrzymaniu. W Chocolissimo rozumiemy, że prezent to również emocje, oczekiwanie i radość z rozpakowywania. Dlatego każdy detal ma dla nas ogromne znaczenie! Czekoladki w ozdobnych pudełkach to gotowy pomysł na prezent, który sprawdzi się niezależnie od okazji. A jeśli szukasz czegoś na konkretne wydarzenie i chcesz komuś podziękować, pogratulować, kogoś rozbawić lub wzruszyć? U nas to wszystko da się zrobić przy pomocy czekolady
Umiejętności oraz technologia

Prawdopodobnie najważniejszym powodem, dla którego czekoladki Chocolissimo nie mogą być produkowane metodą fabryczną, jest indywidualne podejście do tworzenia każdej z nich. Przy tworzeniu słodkości stosowane są różne techniki, pozwalające nadać im indywidualny charakter. Jedną z najistotniejszą z nich jest tzw. konszowanie, polegające na stopniowym podgrzewaniu oraz mieszaniu składników, z których powstaje dana czekolada. To podczas konszowania czekolada nabiera swojego ostatecznego charakteru i nuty smakowej, zatem osobisty nadzór ze strony doświadczonego czekoladnika to gwarant najwyższej jakości. Inną metodą wykluczającą masową produkcję jest technika druku 2D. Dzięki niej specjaliści z Chocolissimo mogą wykonać na czekoladzie w zasadzie dowolny wzór. Taki projekt najpierw tworzony jest przy pomocy odpowiedniego oprogramowania, które potem delikatnie odtwarza przygotowany napis czy grafikę na powierzchni czekolady.
Warto mieć na uwadze, że indywidualny charakter tych produktów nie oznacza wcale, że mija sporo czasu, nim zamówiony przez nasz produkt trafi do naszych rąk. Wręcz przeciwnie: wiele czekolad, w tym także i tych wykonywanych według ścisłych wytycznych klientów, trafia do adresata w przeciągu 24 godzin. Taka sprawna produkcja możliwa jest zarówno dzięki wysokiemu poziomowi umiejętności czekoladników, jak i zaawansowaniu technologicznemu sprzętu, z jakiego korzystają.
Jakość, nie ilość!
Jakie możliwości otwiera dla klientów Chocolissimo indywidualne, a nie „fabryczne” podejście do tworzenia czekolady? Dzięki temu możemy między innymi sami stworzyć własną kompozycję smakową, samodzielnie dobierając poszczególne składniki za pomocą prostego w obsłudze narzędzia na firmowej stronie. Nasz pomysł następnie precyzyjnie zostanie odtworzony przez czekoladników, którzy zadbają o najwyższą jakość wyrobów.
Inną zaletą rezygnacji z nastawienia na „ilość”, a nie „jakość” jest opcja zamówienia czekolad z wymyślonymi przez nas napisami czy wzorami. Jest to przydatne, zwłaszcza gdy chcemy zaskoczyć bliską osobę słodkim, spersonalizowanym pod nią prezentem na wyjątkową okazję. Z możliwości tej korzystają nie tylko indywidualne osoby, ale i również firmy szukające pomysły na oryginalne podarunki dla klientów czy partnerów biznesowych. Dobrze mieć również na uwadze, że czekolada to nie jedyny element, który w Chocolissimo tworzony jest indywidualnie. Na nasze specjalne życzenie mogą również powstać dostosowane do naszych preferencji napisy (w postaci np. dedykacji) grawerowane na drewnianych opakowaniach. Takie połączenie ze spersonalizowaną czekoladą potrafi zrobić naprawdę duże wrażenie.
Jeżeli nie chcemy wchodzić konflikt z encyklopedycznymi czy słownikowymi definicjami słowa „fabryka”, Chocolissimo z całą pewnością nie może zostać określone mianem „fabryki czekolady”. Tworzone tu smakołyki nie są przecież produkowane w masowych ilościach na linii produkcyjnej, a przy ich tworzeniu dba się przede wszystkim o jakość, zamiast ich ilość. Korzystają na takim podejściu wszyscy: czekoladnicy, którzy mogą korzystać ze swoich wyjątkowych umiejętności przy tworzeniu małych cukierniczych dzieł sztuki, oraz my*, mogący się tymi smakowitościami delektować.
* Choć my w niniejszym tekście to bezpośrednie odniesienie do klientów Chocolissimo, to warto tu sprecyzować, że wielu, bardzo wielu pracowników Chocolissimo to oddani klienci, od lat uwielbiający nasze czekoladki! W końcu, łączy nas pasja do czekolady, prawda? ;)