Jak pakujemy nasze czekoladowe przesyłki z dbałością o środowisko i detale

Od momentu powstania w 2004 roku naszym celem było tworzenie wyjątkowych czekoladowych słodkości w najróżniejszych formach, które łączą mistrzowskie wykonanie ze smakiem najwyższej jakości belgijskiej czekolady. Chcieliśmy jednak, żeby przyjemność szła w parze z odpowiedzialnością wobec środowiska. Dlatego już od pierwszych lat istnienia marki przykładamy ogromną wagę do tego, w czym i w jaki sposób dostarczamy nasze słodkości.
Drewniane skrzyneczki — elegancja, która pozostaje z Tobą na dłużej
Nasze klasyczne drewniane skrzyneczki to nie tylko opakowanie, ale także piękny przedmiot, który pozostaje z Tobą na dłużej. Powstają w zgodzie z naturą i od lat tworzone są przez tego samego, sprawdzonego dostawcę, który spełnia nasze wysokie standardy. Może z powodzeniem służyć jako ozdobna skrytka na biżuterię, drobiazgi czy pamiątki.Nasze skrzyneczki mogą być użyte również ponownie dokładnie w tym samym celu, co pierwotnie – wystarczy sięgnąć po nasze pakiety uzupełniające z pralinami i samodzielnie napełnić je czekoladowymi słodkościami. Dzięki temu elegancja spotyka się z praktycznością, a Ty możesz znowu cieszyć oko i podniebienie.

Opakowania coraz bliższe naturze
Dbamy o to, by sposób pakowania naszych czekoladowych słodkości był jak najbardziej przyjazny środowisku. Już w pierwszych latach działalności wprowadziliśmy chłodziwa wielokrotnego użytku, rezygnując z jednorazowych, niefunkcjonalnych rozwiązań.Kolejnym krokiem było znaczne ograniczenie użycia taśmy klejącej. Zastąpiliśmy ją kartonami z paskiem klejowym. W 2025 wprowadziliśmy przełomową zmianę, kiedy tradycyjną folię zastąpiliśmy papierem bąbelkowym. Materiał ten charakteryzuje się:
- Pochodzeniem z makulatury powstałej w zakładzie, który działa w systemie zamkniętego obiegu wodnego, co znacząco ogranicza jej zużycie.
- Brakiem włókien pierwotnych, wybielaczy optycznych oraz szkodliwych środków uszlachetniających.
- Posiadaniem certyfikatu Blue Angel, który potwierdza najwyższą jakość i ekologiczny proces produkcji.
- Możliwością wyrzucania wraz z papierem, co upraszcza recykling.
W wyniku tej zmiany do końca 2025 roku wyeliminujemy z obiegu ponad 16 kilometrów bieżących jednorazowej folii z tworzywa sztucznego. To około tyle, ile wynosi wysokość:
- 48 Wież Eiffla ustawionych jedna na drugiej
- 69 Pałaców Kultury i Nauki w Warszawie
- 7 wież Burdż Chalifa, najwyższego budynku świata

Troska o ludzi i planetę
Wierzymy, że dbałość o środowisko idzie w parze z troską o ludzi. Aby zwiększyć komfort naszych pracowników i jednocześnie zredukować emisję spalin w najintensywniejszym okresie, organizujemy wspólny dojazd do pracy. Co więcej, nasi czekoladnicy używają głównie materiałowych fartuchów zamiast jednorazowych ubrań foliowych.Zainstalowaliśmy w naszej pracowni energooszczędne lampy LED, które mają mniejszy negatywny wpływ zarówno na oczy, jak i na środowisko. Udostępniliśmy też dystrybutory z wodą, dzięki czemu znacząco ograniczamy zużycie plastiku.
Utrzymujemy kurs zmniejszania wpływu na środowisko
W Chocolissimo wciąż nie zwalniamy tempa i będziemy szukać sposobów, aby nasza działalność była jak najmniej obciążająca dla planety – i chcemy, abyś był tego częścią. W kolejnych krokach skupimy się na zmniejszeniu pustych przestrzeni w przesyłkach. Dzięki mniejszym kartonom i lepszej logistyce zużyjemy mniej materiałów, zmieścimy więcej paczek w jednym transporcie i ograniczymy emisję spalin.Wybierając Chocolissimo, masz pewność, że sięgasz po najwyższej jakości belgijską czekoladę, przygotowaną ręcznie przez doświadczonych Czekoladników, mając jednocześnie pewność, że wspierasz markę, która tak samo jak Ty troszczy się o środowisko.