Jak pakujemy nasze czekoladowe przesyłki z dbałością o środowisko i detale
2004 – Stawiamy na drewniane skrzyneczki Od początku naszej działalności oferujemy opakowania z drewna, które powstają w zgodzie z naturą. Z czasem mogą stać się one eleganckimi szkatułkami na biżuterię lub na drobne pamiątki, zachowując swój urok przez lata. | 2008 – Wprowadzamy chłodziwa wielokrotnego użytku Paczki, które wysyłamy latem, potrzebują dodatkowej ochrony, dlatego nie zrezygnowaliśmy z chłodziwa, ale zastąpiliśmy je chłodziwem wielokrotnego użytku. Nasi klienci otrzymują je wraz ze swoimi czekoladkami, a potem mogą użyć ponownie do własnych celów. | 2011 – Wprowadzamy zestawy uzupełniające Nasi klienci nie muszą już kupować skrzyneczki za skrzyneczką, by cieszyć się pysznymi pralinami. Wprowadzamy zestawy uzupełniające do naszych standardowych skrzyneczek, które dzięki temu zyskują drugie życie, a my wspólnie ograniczamy liczbę odpadów. | 2015 – Organizujemy transport zbiorowy Wprowadziliśmy grupowy transport w okresach wzmożonej pracy, kiedy zespół tymczasowo się powiększa i więcej pracowników musi dojechać do naszej siedziby. Wspólne dojazdy oznaczają mniej spalin i mniejsze obciążenie środowiska. |
2020 – Zmniejszamy eksploatację fartuchów jednorazowych Zmniejszyliśmy zużycie jednorazowych ubrań ochronnych poprzez wprowadzenie materiałowych fartuchów. Dzięki temu nie wyrzucamy ubrań ochronnych po zakończonej pracy, ale stawiamy na używanie wielorazowych, materiałowych fartuchów, które regularnie poddajemy czyszczeniu i dezynfekcji. | 2021 – Minimalizujemy zużycie taśmy klejącej Stosujemy opakowania wysyłkowe z wbudowanym paskiem klejowym, które eliminują potrzebę użycia taśmy – materiału, którego nie można poddać recyklingowi. | 2025 – Zaczynamy stosować papier bąbelkowy Wprowadzamy papier bąbelkowy do zabezpieczania produktów w wysyłkach, dzięki któremu tylko w 2025 roku zużyjemy aż 16 km bieżącej folii mniej. | W przyszłości – Ograniczamy pustą przestrzeń w opakowaniach Redukcja wolnej przestrzeni pozwoli przewozić tę samą ilość czekolady mniejszą liczbą transportów, ograniczając emisję spalin. |
Od momentu powstania w 2004 roku naszym celem było tworzenie wyjątkowych czekoladowych słodkości w najróżniejszych formach, które łączą mistrzowskie wykonanie ze smakiem najwyższej jakości belgijskiej czekolady. Chcieliśmy jednak, żeby przyjemność szła w parze z odpowiedzialnością wobec środowiska. Dlatego już od pierwszych lat istnienia marki przykładamy ogromną wagę do tego, w czym i w jaki sposób dostarczamy nasze słodkości.
Drewniane skrzyneczki — elegancja, która pozostaje z Tobą na dłużej

Nasze skrzyneczki mogą być użyte również ponownie dokładnie w tym samym celu, co pierwotnie – wystarczy sięgnąć po nasze pakiety uzupełniające z pralinami i samodzielnie napełnić je czekoladowymi słodkościami. Dzięki temu elegancja spotyka się z praktycznością, a Ty możesz znowu cieszyć oko i podniebienie.
Opakowania coraz bliższe naturze
Dbamy o to, by sposób pakowania naszych czekoladowych słodkości był jak najbardziej przyjazny środowisku. Już w pierwszych latach działalności wprowadziliśmy chłodziwa wielokrotnego użytku, rezygnując z jednorazowych, niefunkcjonalnych rozwiązań.Kolejnym krokiem było znaczne ograniczenie użycia taśmy klejącej. Zastąpiliśmy ją kartonami z paskiem klejowym. W 2025 wprowadziliśmy przełomową zmianę, kiedy tradycyjną folię zastąpiliśmy papierem bąbelkowym. Materiał ten charakteryzuje się:
- Pochodzeniem z makulatury powstałej w zakładzie, który działa w systemie zamkniętego obiegu wodnego, co znacząco ogranicza jej zużycie.
- Brakiem włókien pierwotnych, wybielaczy optycznych oraz szkodliwych środków uszlachetniających.
- Posiadaniem certyfikatu Blue Angel, który potwierdza najwyższą jakość i ekologiczny proces produkcji.
- Możliwością wyrzucania wraz z papierem, co upraszcza recykling.

W wyniku tej zmiany do końca 2025 roku wyeliminujemy z obiegu ponad 16 kilometrów bieżących jednorazowej folii z tworzywa sztucznego. To około tyle, ile wynosi wysokość:
- 48 Wież Eiffla ustawionych jedna na drugiej
- 69 Pałaców Kultury i Nauki w Warszawie
- 7 wież Burdż Chalifa, najwyższego budynku świata
Troska o ludzi i planetę
Wierzymy, że dbałość o środowisko idzie w parze z troską o ludzi. Aby zwiększyć komfort naszych pracowników i jednocześnie zredukować emisję spalin w najintensywniejszym okresie, organizujemy wspólny dojazd do pracy. Co więcej, nasi czekoladnicy używają głównie materiałowych fartuchów zamiast jednorazowych ubrań foliowych.Zainstalowaliśmy w naszej pracowni energooszczędne lampy LED, które mają mniejszy negatywny wpływ zarówno na oczy, jak i na środowisko. Udostępniliśmy też dystrybutory z wodą, dzięki czemu znacząco ograniczamy zużycie plastiku.
Utrzymujemy kurs zmniejszania wpływu na środowisko
W Chocolissimo wciąż nie zwalniamy tempa i będziemy szukać sposobów, aby nasza działalność była jak najmniej obciążająca dla planety – i chcemy, abyś był tego częścią. W kolejnych krokach skupimy się na zmniejszeniu pustych przestrzeni w przesyłkach. Dzięki mniejszym kartonom i lepszej logistyce zużyjemy mniej materiałów, zmieścimy więcej paczek w jednym transporcie i ograniczymy emisję spalin.Wybierając Chocolissimo, masz pewność, że sięgasz po najwyższej jakości belgijską czekoladę, przygotowaną ręcznie przez doświadczonych Czekoladników, mając jednocześnie pewność, że wspierasz markę, która tak samo jak Ty troszczy się o środowisko.