Kategoria:Sekrety czekolady

Jakie tajemnice skrywa biała czekolada?

Białej czekolady nie da się pomylić z żadną inną. Ich charakterystyczna barwa oraz wyrazisty smak wręcz eksplodujący w naszych kubkach smakowych sprawiają, że białą czekoladę możemy w mgnieniu oka odróżnić od czekolady mlecznej i czarnej - i to nie tylko ze względu na kolor!

​​

Skąd jednak wziął się ten rodzaj czekolady? Gdzie wyprodukowano jej pierwsze tabliczki? Czy biała czekolada jest niezdrowa, czy też może tak naprawdę posiada jakieś ukryte, sekretne właściwości korzystne dla naszego zdrowia? Na te oraz inne pytania postaramy się odpowiedzieć w poniższym artykule.​

Początki białej czekolady

Wbrew temu co mogłoby się wydawać, czekolada w formie stałej (na przykład tabliczki albo batonika) jest stosunkowo młodym wynalazkiem. Pierwsza tabliczka czekolady została wyprodukowana w angielskim Bristolu w 1847 roku (wcześniej czekoladę spożywano w formie pitnej) i musiało minąć jeszcze pół wieku, nimi w 1897 roku szwajcarski czekoladnik Daniel Peter wpadł na pomysł dodania mleka do istniejącej już formuły. Tak powstała pierwsza tabliczka mlecznej czekolady, natomiast na czekoladę białą ludzkość musiała poczekać jeszcze następnych trzydzieści lat.

W około 1930 roku Henri Nestle stworzył pierwszy egzemplarz białej czekolady - początkowo powstawała ona jedynie jako sposób na pozbycie się nadmiaru masła kakaowego, z czasem jednak zaczęła być doceniania przez coraz szersze grono miłośników słodkości. Przełom nastąpił w roku 1948 - wtedy na rynek wszedł pierwszy egzemplarz masowo produkowanej białej czekolady, który przyjął postać batonika Alpine White. Od tego czasu popularność tego typu słodkości nieustannie rosła. Wzrost ten trwa aż do dzisiaj: jak szacują eksperci, wartość rynku białej czekolady wzrosła w przeciągu ostatnich czterech lata prawie o pół miliarda dolarów, dochodząc do zawrotnej sumy 18 miliardów dolarów!

Sekrety produkcji i sposób na podawanie białej czekolady

W jaki sposób produkowana jest biała czekolada? Warto przede wszystkim mieć na uwadze, że to właśnie sposób produkcji sprawia, że biała czekolada tak bardzo różni się od czekolady mlecznej i ciemnej. W przeciwieństwie do pozostałych typów czekolad wariant biały pozbawiony jest proszku kakaowego. Głównym składnikiem jest masło kakaowe połączone z mieszanką mleka, cukru oraz wanilii. Przy tworzeniu tej mieszanki bardzo łatwo jest przesadzić z którymś ze składników, co w rezultacie daje nam czekoladę białą o zdecydowanie zbyt słodkim smaku. To zatem okazja dla doświadczonych czekoladników, takich jak ci, którzy pracują dla Chocolissimo, by kunsztownie wyważyć poszczególne elementy i uzyskać optymalny smak oraz aromat.

Nawet najbardziej wyważona pod względem składników biała czekolada będzie miała bardzo intensywny, słodki smak, dlatego warto mieć na uwadze małą, ale skuteczną sztuczkę polecaną przez profesjonalistów z dziedziny cukiernictwa. Przy podawaniu deserów wykonanych z białej czekolady, dobrze jest je uprzednio schłodzić. Sprawia to, że intensywność słodyczy zostaje złagodzona, dzięki czemu deserem będą mogły delektować się bez przeszkód nawet osoby preferujące smaki bardziej deserowe.

Sekretne właściwości białej czekolady

Z racji swojego intensywnego, słodkiego smaku, czekolada biała czasem postrzegana jako znacznie mniej zdrowa niż mleczna i gorzka.Opinia ta jednak ma naprawdę niewiele wspólnego z rzeczywistością! Wbrew tej krzywdzącej teorii, czekolada skrywa wiele wartościowych składników odżywczych, korzystnych zarówno dla naszego ciała jak i umysłu. Spożywające ten typ czekolady między innymi zmniejszamy ryzyko pojawienia się nadciśnienia - sprawia to zawarty w niej kwas linolowy, który odpowiedzialny jest za prawidłowe funkcjonowanie serce.

Biała czekolada przyczynia się również do zredukowania poziomu szkodliwego cholesterolu, oraz poprawia wydajność wchłaniania witamin i wartości odżywczych ze spożywanego jedzenia. Inną korzyścią z delektowania się białą czekoladą (oczywiście w umiarze!) jest ochrona przed artretyzmem. Choroba ta powodowana jest przez nagromadzenie się w stawach kryształków kwasu moczowego. Biała czekolada natomiast posiada liczne przeciwutleniacze, które wspomniane kryształki rozbijają na mniejsze elementy.

Biała czekolada dobra dla mózgu?

Wiemy już, jak na spożywaniu białej czekolady może skorzystać nasze ciało. Jak natomiast wpływa na nasz mózg? Przede wszystkim może pomóc nam zasnąć - jedząc ją zapewnianym naszemu mózgowi solidny zastrzyk dopaminy, która z kolei sprawia, iż nasz umysł staje się spokojniejszy, a co za tym idzie, łatwiej nam jest zasnąć. Biała czekolada zawiera też substancje znane jako flawonoidy, usprawniające naszą pamięć. Dzięki nim staniemy się nie tylko mniej zapominalscy oraz roztargnieni, ale i również zmniejszymy ryzyko rozwinięcia się demencji.

Powyższe przykłady dowodzą, że biała czekolada - spożywana z umiarem - może się okazać bardzo korzystna dla naszego zdrowia. Pamiętając o tym będziemy mogli w przyszłości delektować się jej smakiem już bez żadnych wyrzutów sumienia związanych z rzekomym dostarczeniem do organizmu szkodliwych substancji.