Czy czekolada jest zdrowa? Fakty i mity
Sekrety czekolady
15 marca 2024
Jest pyszna, rozpływa się w ustach i trudno jej się oprzeć. A czy czekolada jest zdrowa? Rozprawiamy się z mitami dotyczącymi jej właściwości!
Czekoladę lubią niemal wszyscy. I trudno się dziwić, bo ma pyszny smak, poprawia nam humor, pozwala na chwilę relaksu i przyjemności, często stanowi pocieszenie w chwilach drobnych smutków i przykrości. Czasem jednak stajemy przed dylematem dotyczącym tego, czy jedzenie czekolady jest zdrowe. Jaką czekoladę najlepiej wybrać? Czy po czekoladę można sięgać będąc na diecie? I jakie czekolada ma właściwości? Dziś rozprawimy się z mitami dotyczącymi czekolady!
Jeśli mimo wszystko czekolada deserowa Cię nie przekonuje, to wybierz czekoladę mleczną, ale z wartościowymi dodatkami. Mogą to być np. orzechy lub migdały, tak jak w czekoladzie ChocoExtreme mini z orzechami. Możesz też wybrać orzechy w czekoladzie np. laskowe lub makadamia. Nawet jeśli będą bardziej kaloryczne niż czekolada mleczna bez dodatków, to dostarczysz sobie cennych składników z orzechów, takich jak nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B, witaminy E, a także składników mineralnych takich jak: wapń, potas, magnez, fosfor, cynk oraz kwas foliowy.
Fakty i mity dotyczące czekolady
Najlepsza czekolada to czekolada z wysoką zawartością kakao
Prawda. Czekolada deserowa o wysokiej zawartości kakao (np. w tabliczce czekolady Wenezuela zawartość kakao to minimum 72%, a w tabliczce czekolady Meksyk minimum 66%), ma sporo cennych składników, a dodatkowo ma mniej cukru niż inne rodzaje czekolady. Generalnie im większa zawartość miazgi kakaowej tym mniejsza zawartość cukru. W dużej mierze to właśnie od zawartości miazgi kakaowej zależy wpływ czekolady na zdrowie. Znajdują się w niej składniki mineralne, przeciwutleniacze, polifenole oraz flawonoidy. Osoby szczególnie dbające o niskie spożycie cukru mogą sięgnąć po czekoladę deserową o jego obniżonej zawartości np. czekoladę Less Sugar.Jeśli mimo wszystko czekolada deserowa Cię nie przekonuje, to wybierz czekoladę mleczną, ale z wartościowymi dodatkami. Mogą to być np. orzechy lub migdały, tak jak w czekoladzie ChocoExtreme mini z orzechami. Możesz też wybrać orzechy w czekoladzie np. laskowe lub makadamia. Nawet jeśli będą bardziej kaloryczne niż czekolada mleczna bez dodatków, to dostarczysz sobie cennych składników z orzechów, takich jak nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B, witaminy E, a także składników mineralnych takich jak: wapń, potas, magnez, fosfor, cynk oraz kwas foliowy.