11-08-2021 Kategoria:Sekrety czekolady

Insulinooporność a czekolada - co warto wiedzieć?

Czym jest insulinooporność? W dużym skrócie jest to zaburzenie hemolizy glukozy, co sprawia, że chorzy tyją, mają olbrzymie wahania nastrojów i często są senni po posiłku. Rzecz jasna, dolegliwość ta jest zdecydowanie bardziej skomplikowana.

począwszy od diagnostyki, a na leczeniu kończąc, niemniej tak określić można IO (insulinooporność) w skrócie. Co ciekawe, pewnym remedium może być… gorzka czekolada! Ale, czy aby na pewno cierpiąc na insulinooporność można podjadać czekoladę?

Insulinooporność - co to takiego?

Poruszając wątek insulinooporności warto zaznaczyć, że jak każda inna choroba i IO powinna być zdiagnozowana przez lekarza i to od lekarza należy zasięgnąć opinii na temat tego, jak z nią walczyć, jaką stosować dietę lub jakiemu leczeniu się poddać. To po pierwsze. Po drugie, przypadki insulinooporności są różne. My piszemy nieco z autopsji, gdyż mając styczność z osobami dotkniętymi IO wiemy, że po posiłku są one ospałe, a bez właściwej diety tyją, gdyż organizm nie radzi sobie z przyswajaniem węglowodanów.

Tyle gwoli rzetelności. Insulinooporność polega na nieprawidłowej odpowiedzi organizmu na wyrzut insuliny. Innymi słowy, mimo wzrostu stężenia insuliny we krwi, komórki nie transportują glukozy do swojego wnętrza, co prowadzi do sytuacji upośledzenia metabolizowania węglowodanów, a także tłuszczów oraz białek. Konsekwencją jest odkładanie się tkanki tłuszczowej, a tym samym otyłość.

Co powoduje IO? Trudno orzec. Z naszych doświadczeń wiemy, że czynników jest wiele, od genetycznych, przez brak aktywności fizycznej, aż po złą dietę. Jak najprościej zaś radzić sobie z insulinoopornością? Przede wszystkim dietą i w tym pomocna może być gorzka czekolada! Jak objawia się insulinooporność? Cóż, jeśli jesteśmy względnie aktywni fizycznie i wydaje nam się, że odżywiamy się w miarę poprawnie i nie przejadamy się, a mimo tego tyjemy bądź nie jesteśmy w stanie schudnąć - wówczas należy udać się do lekarza i sprawdzić, czy czasem nie jesteśmy dotknięci insulinoopornością.

Dieta w insulinooporności?

Rzecz jasna odpowiednia dieta dla osoby chorej na insulinooporność musi być opracowana przez dietetyka, my zaś możemy wspomnieć o pewnej złotej zasadzie. Otóż spożywane posiłki muszą być pełnowartościowe i odpowiednio zbilansowane pod kątem ilości węglowodanów, tłuszczów oraz białek. Prawidłowe żywienie ma tu olbrzymie znaczenie, gdyż pomaga walczyć z dolegliwościami i skutkami IO. Co ważne, w insulinooporności należy znacznie ograniczyć spożywanie cukrów prostych, czyli napojów słodzonych, słodyczy, a nawet owoców i miodów. I tu znowu, jadłospis zależy od decyzji dietetyka i tego, jak zbilansuje on posiłki, niemniej względne wyeliminowanie złych nawyków, czyli wspomnianego nadmiaru cukrów prostych powinno w większości przypadków przynieść znaczną ulgę z dolegliwościami i skutkami IO.

Co z czekoladą?

Dla wszystkich walczących z insulinoopornością lub podejrzewających, że może ona być powodem ich problemów mamy krzepiącą informację! Otóż gorzka czekolada, której zawartość kakao to minimum 70% jest nie tylko nieszkodliwa (w rozsądnych ilościach!), ale wręcz wskazana we wspieraniu walki z insulinoopornością! Takie produkty, jak nasza czekolada deserowa o zawartości kakao na poziomie 72% zawierają mnóstwo antyoksydantów, pomagają obniżyć ciśnienie tętnicze i hamują działanie greliny - hormonu, który odpowiada za apetyt. Ile gorzkiej, deserowej czekolady można zjeść w ciągu dnia, by mówić o rozsądnej ilości, wspomagającej organizm w walce z IO? Zwyczajowo przyjmuje się, że są to 2-3 kostki czekolady.

Co ciekawe, polecić osobom cierpiącym na IO możemy również inne nasze czekolady deserowe, jak choćby czekolada deserowa Madagaskar o zawartości kakao na poziomie 66% czy czekolada deserowa Meksyk o takiej samej zawartości kakao. Są one doskonałym przykładem na to, że z takimi dolegliwościami, jak insulinooporność walczyć można nie tylko za pomocą naturalnych produktów, ale również przy wsparciu najwyższej jakości czekolady! Zatem, smacznie i zdrowo!

Rozsądek, dieta, aktywność fizyczna!

Pamiętajmy, że przepisem na lepsze życie, a tym samym na unikanie bądź radzenie sobie z dolegliwościami takimi, jak właśnie insulinooporność, jest zbilansowana dieta oraz aktywność fizyczna! Jeśli zadbamy o to, by dostarczać naszemu organizmowi wartościowe posiłki, bogate w składniki odżywcze, a odpowiednie żywienie wspomożemy aktywnością fizyczną, spacerami, jazdą na rowerze, bieganiem, a nawet ćwiczeniami fizycznymi, czy to w domowym zaciszu czy na siłowni bądź w klubie fitness - zapewnimy sobie optymalne warunki do tego, by codziennie rano budzić się z przekonaniem, że ten dzień należy do nas, że stać nas na wszystko!

Co ważne, nie musimy rezygnować z małych przyjemności, gdyż czekolada to nasz sprzymierzeniec w zdrowym trybie życia i kiedy rozkoszujemy się nią z umiarem i wybieramy najwyższej jakości produkty, jak choćby czekoladki Chocolissimo - może mieć na nasz organizm niezwykle pozytywny wpływ!