Na wstępie wyjaśnić sobie trzeba raz i porządnie i ostatecznie, że czekoladowe trufle nie są czekoladkami powstającymi z trufli… Czyli, że co? Otóż w szerokim i niezwykle skomplikowanym świecie kulinarnym wyróżniamy dwa rodzaje trufli. Pierwszym są grzyby - niezwykle cenione przez smakoszy na całym świecie, a drugim - czekoladki, również uwielbiane jak świat długi i szeroki, ale przez fanów czekolady najwyższej jakości. Zbieżne nazewnictwo to w zasadzie wszystko co łączy czekoladowe trufle z grzybami. No może jeszcze kształt i forma, gdyż czekoladowa trufla wyglądem faktycznie przypomina nieco owocnik trufli (grzyba) - jest nieforemna i nieregularna, a wewnątrz potrafi mieć strukturę podobną do grzyba. Na tym jednak kończą się wszelkie podobieństwa.
Rzecz jasna, klasyfikację trufli można rozciągnąć na całkiem sporą rozprawę kulinarną. Wszak wśród grzybów znajdziemy choćby truflę białą i truflę letnią (najdroższe jadalne grzyby na świecie) oraz całe mnóstwo innych odmian, zaś w świecie czekoladowych trufli spotkamy czekoladki smakowe, jak np. nasze trufle pomarańczowe, będące doskonałym połączeniem orzeźwiającej pomarańczy i aksamitnej ciemnej czekolady o nieprzeciętnie głębokim smaku.
Skoro wiemy już, że czekoladowe trufle nie powstają z grzybów - zastanówmy się, czym właściwie one są i dlaczego zasługują na osobną nazwę? Historii trufli jest kilka, a najbardziej prawdopodobną jest ta, według której trufle powstały w 1920 roku w pracowni prawdziwej legendy francuskiej kuchni - Auguste Escoffiera. Niemniej powstanie smakołyku zawdzięczać możemy jego praktykantowi, który to przypadkowo zmieszał gorącą śmietankę z płynną czekoladą. Powstała w ten sposób masa, po zahartowaniu, doskonale nadawała się do formowania, zatem mistrz już (podobno) samodzielnie uformował z niej nieregularną kulkę i obtoczył w kakaowym proszku. I tak oto powstała pierwsza czekoladowa trufla. Prawda to, czy nie - nie nam oceniać!
Trufle powstają z czekoladowego ganaszu (ganache), czyli podgrzanej śmietanki zmieszanej z czekoladą w takich proporcjach, by masa była dość gęsta - mieszanina rzadszej konsystencji stanowi często nadzienie pralin lub polewy do tortów i ciast. Do truflowego ganaszu często dodaje się również alkohol (najczęściej rum), a czasem również masło bądź olejki smakowe. Truflowe kulki uformowane z gotowej masy tradycyjnie obtacza się w kakao, ale występują również trufle obtoczone w cukrze pudrze, wiórkach kokosowych, a nawet w posiekanych orzechach.
Od stworzenia czekoladowych trufli minęło jakieś 100 lat i choć dziś ciągle truflami są czekoladki powstające w określony sposób z gęstego ganaszu, o nieregularnym kształcie - ich smaki uległy nieprawdopodobnej ewolucji! Dzięki temu spokojnie możemy przyjąć, że trufle podbijają serca koneserów nie tylko za sprawą swojej aksamitnej, głęboko czekoladowej natury, ale również dzięki dodatkom smakowym, od alkoholi, po rozmaite olejki i aromaty. Również nasi czekoladnicy uwielbiają trufle i tworzą wyjątkowe czekoladki dodając do tradycyjnej receptury swoje autorskie pomysły - w ten sposób powstają wyjątkowe trufle Chocolissimo!
Powyżej wspomnieliśmy już o pomarańczowych truflach - jakże odmiennych w swoim charakterze od klasycznie deserowych trufli tradycyjnych. To jednak nie wszystkie wyjątkowe odmiany trufli, które znaleźć można w naszym sklepie! Niesamowitą popularnością cieszą się wśród naszych klientów trufle mleczne, za których wyjątkowy smak odpowiada najwyższej jakości mleczna czekolada dodana do ganaszu oraz zdobiąca czekoladki - te bowiem obtaczane są właśnie w posiekanej czekoladzie! Niezwykle lubiane są również trufle ciasteczkowe - pokryte kawałeczkami pszennych ciasteczek są prawdziwą ucztą dla miłośników niekonwencjonalnych smaków.
W naszej ofercie znaleźć można jeszcze klasyczne deserowe trufle chilli, których aksamitny, wykwintny i gorzkawy smak wzbogacony jest nutami chilli i pieprzu - z wolna uwalniającymi się podczas degustacji, oraz trufle migdałowe. Ich migdałowe nadzienie i posypka z posiekanych migdałów stanowią synonim rozkoszy podniebienia dla wszystkich fanów migdałów pod każdą postacią!
Wyliczankę smaków pysznych czekoladowych trufli Chocolissimo moglibyśmy jeszcze kontynuować, ale przecież wszyscy wiedzą, że nasze czekoladki zachwycają bogactwem smaku, prawda? No właśnie! Miłośników trufli zapraszamy zatem do naszego sklepu, a wszystkich zainteresowanych historią czekolady oraz historiami związanymi z historią czekolady zachęcamy do systematycznej lektury naszego bloga. Już wkrótce pojawi się tu więcej wpisów o cudownych, uwielbianych od lat czekoladkach oraz wiele czekoladowych ciekawostek.
Znalezienie prezentu na Dzień Ojca to nie lada wyzwanie. Zwłaszcza jeśli zależy nam na czymś wyjątkowym i oryginalnym. A co powiesz na zestaw narzędzi wykonanych z… czekolady?
czytaj więcejMama to jedna z najważniejszych osób w naszym życiu. Otacza nas miłością, akceptacją i wsparciem. Jest zawsze po naszej stronie. Dlatego warto się postarać, aby jej święto – Dzień Matki - było wyjątkowe.
czytaj więcejBez wątpienia dla wielu z nas Wielkanoc ma czekoladowy smak. Ale święta to nie tylko czekoladowe zajączki. W świąteczny klimat doskonale wpisują się także pralinki wielkanocne.
czytaj więcejZgodnie z tradycją najmłodsi na Wielkanoc otrzymują od zajączka słodycze i drobne prezenty. Często słodkości wręczamy także dorosłym. I choć zazwyczaj nie jest to nic dużego, to potrafi być niezwykle miłym i słodkim gestem.
czytaj więcejŚlub to jedno z najważniejszych wydarzeń w naszym życiu. Chcemy, żeby wszystko było takie, jak sobie wymarzyliśmy, a w tym wyjątkowym dniu towarzyszyły nam bliskie i ważne dla nas osoby. W dobrym tonie jest przygotować drobne upominki dla zaproszonych gości.
czytaj więcejTradycją stało się już, że goście zaproszeni na wesele otrzymują od pary młodej drobne upominki. W roli prezentów dla gości weselnych doskonale sprawdzą się personalizowane pralinki.
czytaj więcej