Czy czekolada jest... zdrowa?
Przekonajmy się, jakie pozytywne właściwości cechują wysokiej jakości czekoladę wytwarzaną przez specjalistów z Chocolissimo.
“Odchudzająca” czekolada
Korzyści płynące z jedzenia czekolady potrafią być naprawdę zaskakujące. Jak dowodzą naukowe badania, czekolada może być pomocna przy próbach zrzucenia dodatkowych kilogramów. Jak tłumaczy amerykański neurolog Will Clower swojej książce “Eat Chocolate, Loe Weight”, spożywając kawałek ciemnej czekolady przed lub po posiłku, aktywujemy w naszym organizmie hormony sygnalizujące mózgowi, iż jesteśmy “pełni”. W związku z tym ciemna czekolada to znakomity sposób na ograniczenie ilości spożywanych posiłków, a co za tym idzie, limitowanie kalorii niezbędne przy walce z nadwagą.
Co więcej, czekolada działa jako prebiotyk, czyli substancja zwiększająca aktywność korzystnych dla organizmu bakterii znajdujących się w jelicie grubym. Im więcej tego typu bakterii, tym lepiej wchłaniamy wszelkie składniki odżywcze, a nasz metabolizm funkcjonuje znacznie sprawniej. Przekąszenie odrobiny czekolady przed dużym obiadem czy kolacją to zatem znakomity sposób na to, by nasz układ pokarmowy bez problemu poradził sobie z nadciągającym posiłkiem.
Czekolada a skóra
Spożywanie czekolady to korzyści nie tylko dla naszego żołądka, ale i również skóry. Według specjalistów z Harvardu ciemna czekolada jest wręcz wypełniona witaminami oraz składnikami odżywczymi pozytywnie wpływającymi na naszą skórę. Wśród nich znajdują się tak istotne składniki jak wapń, żelazo, potas czy magnez. Dlaczego ich obecność w czekoladzie ma tak pozytywny wpływ na nasz wygląd? Wapno przykładowo jest niezbędne do tego, by nasza skóra była w stanie się zregenerować - jest to o tyle istotne, że według badań Amerykańskiej Akademii Dermatologicznej nasze ciało zrzuca przeciętnie 40 000 komórek skóry. Warto mieć na uwadze, że czekolada pozwala także ochronić skórę przed negatywnym wpływem promieni słonecznych - zawiera substancje zwane przeciwutleniaczami, redukującymi uszkodzenie mogące zostać potencjalnie spowodowane przez nadmierne naświetlenie promieniami UV.
Wzmocnij swój intelekt
Jedzenie ciemnej czekolady nie pozostaje też bez wpływu na nasz umysł oraz nastrój. Chodzi tu nie tylko o przyjemność płynącą z kosztowania wyrazistego smaku. Według specjalistów czekolada pobudza również w naszym mózgu ośrodki odpowiedzialne za doznawanie przyjemności, co z kolei bezpośrednio przyczynia się do zmniejszenia poziomu stresu.
Niektóre badania wskazują również na to, że codziennie spożywanie małych porcji czekolady przyczynia się do zwiększenia poziomu neuroplastyczności mózgu, a co za tym idzie, poprawy naszej pamięć czy procesów poznawczych. Chociaż nie udało się jeszcze dokładnie ustalić co sprawia, że czekolada tak dobrze wpływa na nasz mózg, naukowcy przypuszczają, że wpływ ten spowodowany jest obecnością flawonoidów, czyli substancji funkcjonujących jako przeciwutleniacze.
Flawonoidy sprawiają, że poza mózgiem, na jedzeniu czekolady korzysta inny niezwykle istotny dla nas organ - serce. Ich obecność zwiększa produkcję tlenku azotu, który między innymi, zmniejsza ciśnienie krwi. Według niektórych badań, osoby, które regularnie raczą się ciemną czekoladą mają o 57% mniejsze ryzyko zachorowania na choroby serca. Co istotne, zredukowana zostaje nie tylko szansa na wystąpienia zawału serca, ale i również na wylew.
Nie tylko czekolada deserowa
Gdy mówimy o korzyściach zdrowotnych płynących z jedzenia czekolady, w większości przypadków mamy na myśli przede wszystkim czekoladę deserową. Czy jednak czekolada mleczna nie posiada żadnych korzystnych właściwości? Na szczęście nie jest to prawdą - generalnie można założyć, że większość korzyści wspomnianych przy ciemnej czekoladzie pojawia się również w przypadku czekolady mlecznej, z tym że są one nieco mniej wyraziste. Wynika to z faktu, iż mimo że czekolada mleczna posiada korzystne składniki takie jak przeciwutleniacze, zawiera ich jednak mniej niż czekolada deserowa.
Jest jednak obszar, w którym czekolada mleczna znacznie przewyższa wariant deserowy - zawartość wapnia. W czekoladzie mlecznej znajduje się znacznie więcej tego istotnego składnika odżywczego niż w czekoladzie deserowej. Warto mieć też na uwadze, że czekolada mleczna w formie pitnej jest zalecana przez niektórych badaczy jako znakomity napój do spożycia po intensywnym treningu. Zawiera bowiem odpowiednią dawkę węglowodanów, które są niezbędne do prawidłowej regeneracji mięśni po wysiłku.
Czekolada to nie tylko przepyszny deser, ale i również przekąska korzystnie wpływająca na nasz organizm. Wśród korzyści jakie płyną z regularnego spożywania czekolady znajdziemy między innymi poprawioną pamięć, zdrowszą skórę oraz zmniejszone ryzyko wystąpienia zawału serca bądź wylewu. Warto więc wprowadzić ją do naszego jadłospisu, pamiętając oczywiście o zachowaniu rozsądnego umiaru.