Gorąca czekolada na Święta - wyjątkowy przepis
Przepis na czekoladę na gorąco
Do przygotowania gorącej czekolady będziesz potrzebować:- Pół litra mleka
- 200 ml płynnej śmietany kremówki 30%
- 100 g dobrej jakościowo gorzkiej czekolady np. czekolada deserowa z 75% zawartością kakao z linii The Bar Experience
Jak zrobić gorącą czekoladę?
Do garnuszka wlej mleko i śmietankę. Mocno podgrzej, ale nie doprowadzaj do wrzenia.Stopniowo dodawaj małe kawałki pokruszonej czekolady, cały czas intensywnie mieszając. Zagotuj i mieszaj do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji.
Gotowe! Zdejmij z ognia i podawaj tak jak lubisz – w małych eleganckich filiżankach lub w ulubionym dużym kubku.
Jeśli jesteś fanem słodkich smaków to przepis na gorącą czekoladę do picia możesz uzupełnić o 2 łyżki cukru waniliowego. Należy go dodać na samym początku, na etapie podgrzewania mleka i śmietanki. Czekoladę deserową możesz także zastąpić mleczną np. The Bar Experience z 40% zawartością kakao. Warto pamiętać, że w tym przepisie to czekolada gra pierwsze skrzypce i od jej wyboru będzie zależeć smak i aromat całego napoju.
Gorąca czekolada na Święta
Przygotowywanie gorącej czekolady jest bardzo proste, a dodatkowo pozwala na liczne eksperymenty i kulinarne szaleństwa. Bazowy przepis na gorącą czekoladę możesz uzupełnić o różne dodatki. Jeśli dodasz korzenne przyprawy (cynamon, kardamon, imbir i goździki) to powstanie idealna gorąca czekolada na Święta, doskonale komponująca się np. z pierniczkami. To także doskonała gorąca czekolada na zimowy wieczór, gdy wracasz po pracy do domu zmarznięty i zmęczony. Rozgrzewająca czekolada w zimie dodatkowo doskonale poprawia samopoczucie, zwłaszcza gdy za oknami jest mroźno, szaro i buro.Z gorącej czekolady możesz też przygotować przepyszny zimowy deser czekoladowy. Wystarczy, że napój udekorujesz bitą śmietaną. Możesz go ozdobić posypką np. z kakao. Taka gorąca czekolada z kakao będzie nie tylko świetnie smakować, ale również pięknie wyglądać. Do dekoracji sprawdzą się także goździki, laski cynamonu czy plastry suszonej pomarańczy, które nadadzą czekoladzie świątecznego charakteru.
Do zabawy we wspólne tworzenie gorącej czekolady możesz także zaprosić dzieci. Jeśli nie chcesz, aby roztapiały czekoladę nad ogniem, to możesz skorzystać z gotowych czekoladowych chocosticków. Ten przepis na gorącą czekoladę jest bardzo prosty. Wystarczy, że dasz maluchom kubki gorącego mleka. Po zanurzeniu w nim chocosticka i zamieszaniu powstanie doskonała gorąca czekolada – gęsta, kremowa i aromatyczna.