14-10-2021 Kategoria: ChocoPrzepisy

Czekolada na gorąco w jesiennym wydaniu

Wygląda na to, że jesień rozgościła się już u nas na dobre. Ta pora roku ma swoje uroki - złota polska jesień potrafi zachwycać feerią barw i swoim pięknem. Bywają jednak także takie dni, gdy jest zimna i nieprzyjemna. Czekolada na gorąco z korzennymi przyprawami doskonale się wtedy sprawdzi.

Ciepły sweter i miękki kocyk, pachnące świece, dobra książka lub film, a do tego słodkie co nieco - to jeden z naszych ulubionych przepisów na jesienne wieczory. A jeśli jeszcze zostanie wzbogacony o aromatyczną czekoladę na gorąco, to już w ogóle jest to zestaw idealny. Taki słodki, rozgrzewający napój z łatwością przygotujesz w domu.

Składniki:  

Do przygotowania gorącej czekolady o jesiennym smaku będziesz potrzebować:

Sposób przygotowania:

  1. Na małym ogniu podgrzej mleko z dodatkiem przypraw – nie doprowadzaj do wrzenia.
  2. Posiekaj czekoladę i dodaj ją do gorącego mleka. Wymieszaj tak, aby uzyskać gładką, jednolitą konsystencję.
  3. Odstaw na pół godziny, a następnie delikatnie wyjmij laskę cynamonu.  
  4. Czekoladę możesz dowolnie ozdobić np. plasterkiem pomarańczy lub wiórkami kokosowymi.
Smacznego! Mamy nadzieję, że rozgrzeje Cię w jesienne i zimowe wieczory! 😊