xxx

Rekord Guinnessa na największą tabliczkę czekolady - został pobity 11.09.2010 przez firmę Grand Candy. Czekoladnicy z Armenii, gdzie ma swoją siedzibę firma Grand Candy, stworzyli czekoladową tabliczkę ważącą 4410 kg o wymiarach 560 cm x 275 cm x 25 cm z okazji 10-lecia firmy. Czekolada była przygotowywana przez 4 dni. Przeciętny człowiek potrzebowałby 450 lat, aby zjeść tak ogromną ilość czekolady.
Czy wiecie, że najdłuższy czekoladowy pociąg został odsłonięty 22 listopada 2012 na dworcu kolejowym w Brukseli.  Autorem 34 metrów czekoladowej rzeźby był cukiernik Andrew Farrugia, który na wykonanie swojego dzieła potrzebował aż 700 godzin! Czekoladowy pociąg ważył 1250 kg i został przygotowany na Malcie, w rodzinnym kraju autora rzeźby. Pierwsze siedem wagonów było zaprojektowanych na wzór nowoczesnych belgijskich linii kolejowych, następne zaś były przygotowane jako repliki starych, zabytkowych wagonów z przedziałami.  Ciekawostką jest to, że znalazł się wśród nich także polski akcent – jeden z wagonów był odpowiednikiem naszego rodzimego wagonu Wars.
Niezwykle znany włoski uwodziciel Casanova uważał, że czekolada jest nieodzowną częścią wszelkich zalotów. Słynny kusiciel zawsze nosił srebrne pudełko czekoladek, któremu kobiety po prostu nie mogły się oprzeć. Dodatkowo Casanova codziennie rano pił filiżankę gorącej czekolady, co według włoskiego amanta miało mu dodawać sił witalnych do kolejnych miłosnych podbojów.
Slitti Chocolate Company – firma została założona w 1969 roku jako palarnia  kawy przez Luciano Slitti, który chciał wyprodukować kawę, która będzie spełniał jego oczekiwania. W 1988 do firmy dołączyli synowie Luciano, Daniele i Andrea. Wtedy postanowiono rozszerzyć działalność firmy o produkcję czekolady. Sekretem sukcesu firmy Slitti jest rodzinna pasja, staranna selekcja surowców i produkcja rzemieślnicza. Mistrzem czekolady w firmie Slitti jest Andrea Slitti, który dzięki swoje żyłce artystycznej wygrał wszystkie najważniejsze międzynarodowe konkursy czekoladnicze.  Zatrzymanie się u Slitti stało się obowiązkiem dla najbardziej wyrafinowanych łasuchów, którzy chcą spróbować prestiżowych mieszanek kawy lub zanurzyć się w upojnym smaku szerokiego asortymentu czekolad.
Likier Sambuca to specjał pochodzący z Włoch, produkowany przede wszystkim z kwiatów czarnego bzu i lukrecji oraz anyżu i kopru włoskiego. Najczęściej likier ten jest bezbarwny, znany jako biała Sambuca,  ale można spotkać także odmianę  o ciemno granatowym odcieniu  (czarna sambuca), czy delikatnie czerwonym (czerwona sambuca). Likier ten, zawierający 38-42% alkoholu, wyróżnia się wyjątkowym sposobem podawania. Tradycyjnie przygotowuje się go jako „con la mosca”. Do likieru wrzuca się 3 ziarenka kawy, symbolizujące zdrowie, majętność i szczęście, a następnie podpala. Po zdmuchnięciu płomienia, wypija się napój i zjada ziarna kawy.
trawa cytrynowa Trawa cytrynowa, zwana inaczej palczatką cytrynową to wyjątkowa przyprawa łącząca w sobie aromat cytryny i imbiru nieposiadająca za to kwaśnego smaku.
Jej niezwykły aromat wykorzystywany jest przy przyrządzaniu potraw, zwłaszcza w kuchni orientalnej i śródziemnomorskiej, napojów oraz jako dodatek do herbat. W Peru przygotowuje się z jej udziałem gazowany napój - Inca Kola, który jest bardzo popularny w Ameryce Łacińskiej.
Trawie cytrynowej przypisuje się także szereg właściwości zdrowotnych. Ma działać antynowotworowo, pobudza soki żołądkowe, usprawnia krążenie krwi i działa bakteriobójczo. W Brazylii uważana jest za naturalny antydepresant.

Fleur del sel Fleur de sel, inaczej zwana kwiatem soli, to wyjątkowa sól morska, zbierana ręcznie od początku czerwca do końca sierpnia. Ta francuska sól jest  produkowana tradycyjnie na Majorce oraz w Portugalii czy Kanadzie.  Sól ta często ma lekko różowy kolor, co spowodowane jest obecnością  mikroalg morskich  Dunaliella salina,  uwalniających beta karoten. Obecność alg powoduje także wyjątkowy, fiołkowy aromat soli.
Kryształy soli tworzą się naturalnie, w ściśle określonych warunkach pogodowych, dlatego też Fleur de sel nie należy do tanich rarytasów. Ze względu na wysoką cenę, używa się jej zazwyczaj jako ekskluzywny dodatek którym posypuje się potrawę, np. pieczone ziemniaki lub wykwintną, pieczoną rybę. Często dodawana jest także do karmelu oraz deserów, jak np. Creme brulee, w których stanowi idealny kontrast do słodyczy deseru.

 
​​
Śledź słodkie okazje i nowinki ze świata czekolady!
Kontakt
Biuro Obsługi Klienta czynne
pon.- pt. w godzinach 8-16

Klienci Indywidualni:
+48 61 102 37 20
E-Mail: biuro@chocolissimo.pl

Klienci firmowi:
+48 22 244 27 09
E-Mail: upominki@chocolissimo.pl

Więcej

Powiedz nam, czego potrzebujesz!
Masz pytanie dotyczące produktu lub wysyłki?
Chcesz sprawdzić status swojego zamówienia?

Wyślij zapytanie


oferta-dla-firm
Copyright © 2014-2016. E-commerce by best.net