Czekolada deserowa a gorzka - czym się różnią?
Jak odróżnić czekoladę deserową od gorzkiej?
Najwięksi koneserzy czekolady mają pewnie tę wiedzę w małym palcu, ale nie wszyscy fani tego, co słodkie, muszą znać wszystkie niuanse. Najprościej mówiąc, czekolada deserowa różni się od gorzkiej zawartością miazgi kakaowej. Choć obie mają intensywniejszy smak niż mleczne warianty, ich profil smakowy i konsystencja nie są takie same.
Czekolada deserowa zawiera najczęściej od 30 do 70% masy kakaowej. Jest mniej słodka niż mleczna, ale wciąż zachowuje przyjemną łagodność. To opcja stworzona dla osób, które chcą trochę odejść od klasyki, a nie są jeszcze gotowi na pełną moc kakao.
Czekolada gorzka to z kolei propozycja dla bardziej wymagających – zawartość kakao w tabliczce przekracza 70%. Ma wyrazisty smak, niską zawartość cukru i często zostawia lekko wytrawny, intensywny finisz. Masz wyczulony zmysł smaku? Kiedy detalicznie porównasz czekoladę deserową z gorzką, różnice w smaku, zapachu i strukturze są naprawdę wyraźne.
Czekolada deserowa a gorzka – różnice w możliwościach kulinarnych
Zastanawiasz się, czy lepiej wybrać czekoladę deserową, czy gorzką? Oprócz smaku weź też pod uwagę sposób, w jaki planujesz ją wykorzystać. Nie każda czekolada sprawdzi się tak samo dobrze w wypiekach, kremach czy jako element degustacyjnej uczty. Czekolada deserowa doskonale zda egzamin w kuchni – świetnie się rozpuszcza, nie dominuje smakiem, a jej lekka słodycz balansuje bardziej intensywne dodatki (jak orzechy, owoce czy przyprawy). Z powodzeniem użyjesz jej podczas przyrządzania ciast, musów lub polew.
Ze względu na to, że czekolada gorzka jest bardziej wyrazista, dobrze współgra z czerwonym winem, intensywną kawą albo wytrawnymi dodatkami jak chilli czy sól morska. Dlatego może być idealną bazą dla nietuzinkowych pralin i deserów z alkoholem.
Czekolady deserowe w Chocolissimo – smak, który nie idzie na kompromis
Masz ochotę na czekoladę deserową w różnych wariantach? Słodkości tego typu dostępne w ofercie Chocolissimo będą strzałem w dziesiątkę.
Zwróć uwagę na:
- deserową czekoladę w dropsach – wyróżnia się intensywnym smakiem i jest łatwa w przygotowaniu;
- Chocoserce ciemne z malinami – romantyczne połączenie, które będzie pięknym upominkiem na wiele okazji;
- butelkę piwa z czekolady – fani słodyczy i złocistego trunku będą zachwyceni;
- świeże chilli w deserowej czekoladzie – eleganckie, wyraziste i pełne niepowtarzalnego smaku. Do wręczenia komuś lub sobie, nawet bez okazji!
Czekolada deserowa a czekolada gorzka – co wybrać?
Wybór między czekoladą deserową a gorzką często zależy od tego, co w danym momencie ma zaspokoić ochotę na „coś czekoladowego”. Gdy chcesz poczuć wyraźną głębię kakao – gorzka będzie idealna. Jeśli natomiast szukasz łagodniejszej wersji, która jednocześnie nie jest przesłodzona, ale przyjemnie kremowa i wyważona – sięgnij po deserową.
Pamiętaj! Dzięki dobrze dobranej zawartości kakao, czekolady deserowe od Chocolissimo są niezwykle pyszne i uniwersalne – możesz delektować się nimi w wersji solo, używać do wypieków, a nawet do degustacji ze znajomymi.
Dla jednych najlepsza będzie łagodniejsza czekolada deserowa, dla innych – bezkompromisowa czekolada gorzka. A jeśli trudno się zdecydować, może warto spróbować obu wersji? W tym pojedynku nie ma przecież przegranych. Poszczególne właściwości mogą zainspirować Cię do kulinarnych (i czekoladowych) eksperymentów.